Väčšina kovov je lesklá, pretože elektróny v atómoch skočia z rôznych úrovní energie alebo tzv. orbitálov. Niektoré fotóny, ktoré zasiahli kov, sa absorbujú a opätovne vyžarujú, hoci pri dlhšej vlnovej dĺžke. Najviditeľnejšie svetlo sa však odráža. Zlato je ťažký atóm, takže vnútorné elektróny sa pohybujú dostatočne rýchlo nato, že relativistický nárast hmotnosti je podstatný, rovnako ako dĺžka kontrakcie. V dôsledku toho sa elektróny otáčajú okolo jadra v kratších cestách a s vyššou hybnosťou. Elektróny vo vnútorných orbitáloch prenášajú energiu, ktorá je bližšia energii vonkajších elektrónov a vlnové dĺžky, ktoré sa absorbujú a odrážajú, sú dlhšie. Dlhšie vlnové dĺžky svetla znamenajú, že niektoré viditeľné svetlo, ktoré sa zvyčajne odráža, sa absorbuje a toto svetlo je na modrom konci spektra. Biele svetlo je zmes všetkých farieb dúhy, ale v prípade zlata, keď je svetlo absorbované a opätovne vyžarované, vlnové dĺžky sú zvyčajne dlhšie. To znamená, že zmes svetlých vĺn, ktoré vidíme, má tendenciu mať menej modrej a fialovej. To spôsobuje, že zlato je žltkasté, pretože žlté, oranžové a červené svetlo je dlhšia vlnová dĺžka než modré.Pixabay
StoryEditor

Je skutočne zlato bezpečná investícia? Investujú do neho aj slovenskí milionári

08.08.2019, 09:13
Autor:
lmlm
O zlate sa zvykne hovoriť ako o bezpečnej investícii. Je to skutočne tak a prečo si udržiava svoju investičnú atraktivitu už stovky rokov?

Od začiatku roka stúpla cena zlata o 16 percent. Prieskum J&T Banka Wealth Report ukazuje, že do neho investujú aj slovenskí milionári. V minulom roku považovalo investíciu do žltého kovu za zaujímavú šesť percent z nich. Vďaka stúpajúcej cene zlata na trhu bude záujem oň zrejme ešte rásť.

O zlate sa zvykne hovoriť ako o bezpečnej investícii. Je to skutočne tak a prečo sú udržiava svoju investičnú atraktivitu už stovky rokov?

Zlato sprevádza ľudstvo už 5-tisíc rokov, odkedy ho začali starí Egypťania využívať pri výrobe šperkov. Ako platidlo sa začalo používať približne o 2 500 rokov neskôr a vydržalo mu to až do minulého storočia.

Aj papierové peniaze boli dlho kryté zlatom, no od tejto praxe sa postupne ustúpilo, v USA napríklad v roku 1971, a dnes je zlato bežným drahým kovom. Tak sa na neho pozerá jedna vetva ekonómov, podľa nej je jednoducho pozostatkom z barbarských čias, ktorý už nemá monetárne vlastnosti z minulosti. Na druhej strane stojí iná skupina ekonómov, podľa ktorej má zlato naďalej celý rad jedinečných vlastností, ktoré z neho robia nevyhnutnú súčasť portfólia každého investora.

Zábezpeka proti inflácii

Kde je teda pravda? Zrejme niekde uprostred. Na zlato sa totiž dá pozrieť z viacerých uhlov pohľadu. Jeden hovorí, že unca zlata mala pred 50 rokmi hodnotu 35 dolárov. Vtedy ste si za uncu i 35 dolárov mohli kúpiť to isté – napríklad oblek alebo bicykel. Ak by ste si ponechali uncu zlata, tak dnes by ste si za ňu tiež kúpili oblek či bicykel. Ale ak by ste si ponechali papierové peniaze, tak si za ne kúpite oveľa menej, pretože ich ovplyvnila inflácia.

Iný pohľad však hovorí, že ak by ste pred 200 rokmi investovali dolár do dlhopisov, dnes by ste z neho mali tisíce. Ak by ste ho investovali do akcií, boli by z neho státisíce. Ak by ste ale pred 200 rokmi dali dolár do zlata, mal by stále približne rovnakú hodnotu.

„Oba príklady hovoria inými slovami to isté – zlato je dobré ako zábezpeka proti inflácii, ale z pohľadu investovania na ňom veľa nezarobíte. Udrží si svoju hodnotu a rozhodne s ním nebudeme chudobnejší, no ani bohatší,“ vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Z označenia bezpečná investícia je tak pravdivé iba slovo bezpečná.

Desať percent portfólia

Z tohto pohľadu je zlato ideálne pre neisté časy, kedy môže hodnota napríklad akcií či nehnuteľností dočasne poklesnúť. Odborníci odporúčajú investovať do zlata okolo 10 percent v prípade, že máte väčšiu aktuálnu rezervu. Táto časť vášho portfólia poslúži ako udržiavateľ hodnoty. To zodpovedá aj približne rovnakému záujmu oň zo strany našich milionárov.

Možností na investovanie do zlata je, samozrejme, veľa. Môže ísť o priame fyzické investovanie do mincí, tehličiek či šperkov, ale aj o nákup zlatých certifikátov vydávaných bankami či investície do fondov na burzách, ktoré sú na zlato viazané. V neposlednom rade sa za investíciu do zlata považuje aj nákup akcií banských spoločností, ktoré ho ťažia prípadne s ním obchodujú. Takže aj „zlatú“ časť vášho investičného portfólia môžete ďalej diverzifikovať.

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:24