StoryEditor

Viac korún, alebo menej eur

11.02.2008, 23:00

Kampaň je marketingový nástroj, ako prinútiť ľudí myslieť si, že niečo potrebujú alebo nepotrebujú. Bez ohľadu na to, aká je realita. Platí to o superrýchlom pripojení k internetu, švajčiarskych dôchodkoch a hodinkách, svetlých zajtrajškoch a ...a aj o nevýhodnosti sporiť si na dôchodok. Kampane obyčajne vedú súkromné spoločnosti, no výnimkami nie sú ani neziskové občianske združenia, samosprávy a vlády suverénnych štátov.
Slovenská vláda spustila celkom šikovne vymyslenú kampaň, ktorou sleduje, aby čo najviac ľudí mohlo čo najjednoduchšie vystúpiť z 2. piliera a odvádzať časť svojich platov namiesto na svoje súkromné dôchodkové účty do priebežné piliera Sociálnej poisťovne. Ku cti vlády slúži, že nikoho nenúti, len im dvere späť do systému s nízkymi dôchodkami otvára.
Pán premiér už stihol vyčísliť (verte-neverte), pre ktoré príjmové skupiny občanov je výhodné sporiť si na penziu a pre ktoré nie. Je zvláštne, že odborníci operujú pri výhodnosti a nevýhodnosti s vekom a nie platom. Nuž, pán premiér nie je odborník na všetko, ale je dobrý stratég vo vedení (dez)informačnej kampane každého druhu. Nasledujú vyhlásenia, ktoré on alebo niekto z jeho marketingového operačného tímu šikovne pustia na verejnosť začiatkom každého týždňa (aby sa tém chytili médiá). Nechýbajú ani zinscenované otázky v parlamente, či Ficovo upozorňovanie na to, že aj v dvoch štátoch Latinskej Ameriky od dvojpilierového systému chcú ustúpiť. Samozrejme, že pán Fico zamlčal, že dôvodom bola snaha miestneho diktátora o zoštátnenie fondov. Záhadou však zostáva, prečo sa ku kampani pán Fico ani pani Tomanová otvorene nepriznajú. Azda by sa dalo toto tajomstvo poodkryť hľadaním motívu ich cieleného konania.
Výsledkom dezinformácií vypúšťaných medzi masy môže byť zneistenie ľudí v otázke, či si na starobu sporiť alebo nie. Ak sa rozhodnú nesporiť, svoje peniaze odovzdajú Sociálnej poisťovni. Tá ich nielenže na druhý deň minie na dôchodok niekoho iného a nezhodnotí, ale - a to je veľmi dôležité - vďaka novým príjmom si zníži deficit svojho hospodárenia. Táto diera v jej účtovnej knihe je totiž započítavaná do deficitu verejných financií, jedného z kľúčových ukazovateľov, ktorý budeme musieť držať na uzde, ak budeme chcieť euro nielenže prijať, ale ním aj platiť bez hroziacich sankcií za neplnenie maastrichtských kritérií v budúcnosti.
V skutočnosti sme teda svedkami kampane vlády za to, aby sa čo najviac ľudí začalo skladať svojimi budúcimi dôchodkami na právo všetkých Slovákov platiť rovnakými peniazmi ako Rakúšania či Nemci. Aj vďaka tomu budú brať o pár desaťročí títo ľudia dôchodky síce v eurách, ale na spoločnej pláži so západoeurópskymi penzistami si ležať nebudú môcť dovoliť. Každý, kto teda pod vplyvom pána premiéra a pani ministerky rozmýšľa, či sa nevráti k starému spôsobu zabezpečenia sa na starobu, rieši otázku, či chce malý dôchodok v eurách, alebo vyššiu penziu hoci aj v korunách.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:04