StoryEditor

Manažéri, proletári a pragmatici

23.04.2008, 00:00

Slovensko je úžasná krajina. Dostaneme tam lacnú pôdu, daňové prázdniny a ľudia tam budú pre nás vyrábať kvalitné výrobky za zlomok toho, čo by sme im platili u nás. Takto nejako uvažuje pragmatický manažér ktorejkoľvek korporácie, ktorý si koná svoju zákonnú povinnosť voči akcionárom, a teda vedie firemné výkazy k čo najväčším výnosom pri čo najnižších nákladoch. A takto nejako sme sa stali európskym tigrom.
Kým je tiger malý, stačí mu trocha mlieka, neskôr azda aj nejaké zvyšky po mame. Ako však tiger rastie, dostáva chuť aj na čerstvé mäso. Slovákom už nestačí len pracovať ako na prelome milénií, keď bolo pre mnohých vrcholom úspechu neskončiť na úrade práce. Chcú už aj slušne zarábať. Prílev investorov s pragmaticky zmýšľajúcimi a zodpovednými manažérmi vytvoril toľko pracovných miest, že nedostatok kvalitných nezamestnaných a čerstvých absolventov dáva tušiť vzácnosť komodity zvanej pracovná sila. Výsledkom bude rast jej ceny, teda platov.
Makroekonomické ukazovatele to už reflektujú tiež - vlani rástla nominálna mzda dvakrát rýchlejšie ako spotrebiteľské ceny. Štatistika je však nepresná veda o presných číslach a závratný rast svojho platu zjavne nezbadal každý. Preto sa objavujú prvé prípady otvorenej nespokojnosti zamestnancov. A keďže odbory už nepolitizujú a nekupčia s populistickými ľavicovými politikmi, môžu si konečne začať poctivo robiť svoju prácu. Výsledkom prvého štrajku je zvýšenie desaťtisícových platov v podniku s rakúskym kapitálom v Kolárove, druhý štrajk s požiadavkou 17-percentného zvýšenia šestnásťtisícových platov je na spadnutie aj u nemeckého investora v Michalovciach. A všetko nasvedčuje tomu, že je to len začiatok.
Po pragmatikoch z radov manažérov zahraničných investorov aj odbory celkom pragmaticky pochopili, že majú prevahu tí, ktorí sú žiadaní. Kým včera ekonomika potrebovala investorov, dnes investori potrebujú ľudí. Ak nechcú alebo nemôžu zaplatiť tých súčasných, budú si musieť hľadať iných. A zrejme aj inde. Slovensko tak za asistencie pragmatikov prechádza do ďalšej etapy vývoja tranzitívnej ekonomiky - z krajiny odídu tí, pre ktorých bude efektívne platiť smiešne peniaze inde. Miesto uvoľnia investorom, ktorých pridaná hodnota im umožní za spokojných zamestnancov aj platiť.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:32