StoryEditor

Rusko musí dodržiavať svoje slovo

19.08.2008, 00:00

Sú tomu takmer dva týždne, čo na Kaukaze vypukol násilný vojenský konflikt. Na scéne, pripomínajúcej udalosti spred 40 rokov, ruské tanky, lietadlá a vojská  prekročili hranice malého suseda a veľa nevinných ľudí zahynulo. Prezidenti Ruska a Gruzínska medzitým podpísali dohodu o prímerí. Pri ďalších krokoch musí byť prioritou zaručenie rešpektovania podmienok tejto dohody. Ruské vojská a separatistické "polovojenské jednotky", ktoré, ako sa zdá, sprevádzali ruské vojská, sa musia stiahnuť. Gruzínske vojská sa už stiahli. Boje musia skončiť a nesmú sa obnoviť.
Súhlasím s vyjadrením predsedu vlády Róberta Fica z 13. augusta, že všade tam, kde sa zabíjajú ľudia je okamžite potrebné zasiahnuť a pristúpiť k prímeriu. Hoci presné počty mŕtvych a ranených zatiaľ nie sú známe, je jasné, že gruzínsky národ po skaze, ktorú boje zanechali, stojí pred humanitnou krízou. Tým, ktorých tento konflikt najviac zasiahol, medzinárodné spoločenstvo ponúklo humanitnú pomoc. Vysoko hodnotím štedrú slovenskú ponuku pomoci v hodnote 186 000 eur, ktorá bude do Gruzínska odoslaná v rámci pomoci EÚ. Spojené štáty americké a ďalšie štáty už začali dodávky zdravotníckej pomoci a materiálov, prístreškov a inej pomoci.
História napätia medzi Gruzínskom a jeho separatistickými regiónmi je datovaná od vzniku gruzínskej nezávislosti. V tomto roku sa napätie dramaticky vyostrilo. Nesúhlasím však so záverom, že v tomto momente možno pripisovať zodpovednosť jednej zo strán a obviniť ju z tohto konfliktu. V uplynulých mesiacoch Moskva vystupňovala hospodársky a politický nátlak na Gruzínsko. Rusko zaviedlo obchodné embargá, prerušilo pozemné spojenia a zastavilo priame letecké spojenie medzi oboma krajinami. A na jar tohto roka, Rusko nakoniec vydalo vládne nariadenie o posilnení oficiálnych vzťahov s odštiepeneckými regiónmi Južného Osetska a Abcházska.
V apríli ruská stíhačka zostrelila gruzínske bezpilotné lietadlo. Rovnako tak v apríli Rusko začalo s presunom ťažkých bojových jednotiek do Abcházska, to všetko pod zámienkou mierotvorných síl. V júni začalo dochádzať k podobným provokáciám aj v Južnom Osetsku, ktoré, na rozdiel od Abcházska, bolo až dovtedy pokojné. Došlo k útokom na gruzínske vozidlá a k pokusu o atentát na progruzínskeho lídra z Južného Osetska. Napätie sa stupňovalo. Nabádali sme Gruzíncov, aby prejavovali zdržanlivosť. Rusi prisľúbili, že požiadajú južných Osetincov, aby ustúpili. Avšak 8. augusta sa celé toto úsilie zrútilo. Ruské vojská, veľká časť z ktorých už začala presun z Ruska do Južného Osetska, vtrhli do Gruzínska.
Európa i Spojené štáty americké vyvíjali po celý tento čas maximálne diplomatické úsilie na zníženie napätia. Bolo to Rusko, kto spomaľoval celý postup, často ho dokonca zdržiavalo. Konanie Ruska a jeho zdržiavaciu taktiku však dnes už treba posudzovať z pohľadu nedávnych udalostí a nasadenia neprimeranej ruskej vojenskej sily. Dnešný svet je už iný ako ten pred 40 rokmi. Okupácia Československa v auguste roku 1968, keď Sovietsky zväz použil takzvanú Brežnevovu doktrínu na zdôvodnenie použitia sily proti iným krajinám, mala za dôsledok nielen zosilnenie útlaku v rámci sféry vplyvu Moskvy, ale súčasne s tým aj prehĺbenie izolácie Sovietskeho zväzu a spomalenie zmierňovania napätia so Západom.
Pokrok, ktorý Európa, transatlantické spoločenstvá a celý svet dosiahli od roku 1968, je obrovský. V posledných rokoch sa Rusko usilovalo o začlenenie do diplomatických, politických, hospodárskych a bezpečnostných štruktúr 21. storočia. Spojené štáty americké toto úsilie výrazne podporovali.
Svojim konaním v Gruzínsku, ktoré nie je v súlade so zásadami rešpektovania suverenity a územnej celistvosti -- základným kameňom celosvetových medzinárodných inštitúcií -- však Rusko dnes ohrozuje svoje medzinárodné meno a ašpirácie. Rusko musí začať dodržiavať svoje slovo a plniť podmienky dohody o prímerí, aby napravilo poškodené vzťahy so Spojenými štátmi americkými, Európou a ďalšími štátmi a znova získalo svoje postavenie vo svete, pričom z jeho strany sú v tomto smere potrebné rýchle a správne kroky.

Vincent Obsitnik, veľvyslanec USA na Slovensku

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:12