StoryEditor

Imunita na šišky

21.06.2007, 00:00

Koaliční poslanci asi nikdy na "biku" po lese nejazdili. Do zákona o lesoch totiž navrhli, aby cyklisti neprekážali na lesných chodníkoch peším turistom. O pôžitok z krosu po lesných zákutiach chcú obrať tých, pre ktorých sa tento šport stal vášňou a spôsobom, ako si vychutnať prírodu. Takéto obmedzenie sa týka aj jazdenia na koňoch. A aby toho nebolo málo, ľudí chcú obrať o radosť zo zbierania lesných plodov, krajnice ciest vyčistiť od predajcov húb (väčšinou sú to Rómovia).

Lesné chodníky sú vraj len pre peších a cyklisti by mali jazdiť len po spevnených, prípadne asfaltových lesných cestách. Ale kde také v lese nájsť? Na jazdenie sa vraj dajú využiť lesné prieseky, ktoré používajú drevorubači na odvoz kmeňov. Videli už poslanci, ako vyzerajú tieto "cesty" ? Okrem traktora alebo vojenského transportéra nič po nich neprejde. A ak cyklista, tak iba s bicyklom na chrbte a po kolená v bahne.

"Ani jednu šišku, ani jeden gaštan," znie Jóbova správa opozičných poslancov pre ľudí, ktorí sa vydajú na potulky lesom. Lebo podľa tohto zákona si už nemôžu brať jeho plody "v nadmernom množstve". Ale čo je to nadmerné množstvo? Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa takýto výklad odmieta. Šišky sa podľa neho budú môcť zbierať aj naďalej.

Ako to napokon bude v praxi, ukáže až prax sama. Pre istotu si však poslanci včera nezúžili imunitu na svoje výroky a ani na skutky mimo parlamentu. Ak by sa im teda náhodou zachcelo, môžu ísť do lesa aj na bicykloch, domov priniesť košíky plné húb... A ak ich s tým manželky a manželia nevyhodia, tak aj s nošou gaštanov pre deti. Aby si z nich mohli poskladať panáčikov a tak mať radosť z prírody. Na rozdiel od detí, ktorých rodičia nie sú poslancami.

Vladimír Turanský, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Paríži čierny deň slovenských tenistov 02 - Modified: 2003-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šaľu posilnia Dubajová a Halásová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:30