Reuters
StoryEditor

Šéf Saxo Bank: Dá sa udržateľným investovaním zmeniť svet?

08.11.2019, 12:00
Zatiaľ len malá skupina ľudí skutočne dbá na to, aby investície odrážali ich vlastné názory a hodnoty.

Ľudia si stále viac uvedomujú, akú ekologickú stopu ich činnosť za sebou zanecháva. Snažia sa preto kupovať ekologickejšie výrobky a minimalizovať odpady.

Väčšina však stále prehliada jednu podstatnú oblasť, ktorou môže mať jednotlivec na životné prostredie zásadný vplyv. Ide o finančné investície. Naše úspory predstavujú silný nástroj a zároveň príležitosť, ako ovplyvniť a zmeniť svet okolo nás.

Zatiaľ len malá skupina ľudí skutočne dbá na to, aby investície odrážali ich vlastné názory a hodnoty. Ide o takzvané sociálne zodpovedné investovanie.

Koncom roka 2017 predstavovalo udržateľné investovanie približne 12 triliónov amerických dolárov, čo bol len zlomok (4,5 percenta) z celkových 263 triliónov dolárov investovaných na globálnych verejných trhoch.

Aj nedávna správa od spoločnosti Deloitte uvádza, že len málo ľudí si uvedomuje, akú obrovskú moc majú vďaka investovaniu svojich peňazí.

Je to škoda. Myslím si, že nastal správny čas zmeniť to. Podľa výskumu majú udržateľné investície až 27-krát väčší dopad na klímu, ako keď raz týždenne prestaneme jesť mäso, alebo raz ročne neletíme na dovolenku (podľa údajov Svetovej banky  a MMF).

Ako ovplyvniť správanie firiem

Keď investujeme do firiem pomocou akcií a dlhopisov, poskytujeme týmto spoločnostiam náš kapitál, aby mohli ďalej fungovať a rozvíjať sa.

Ako investor tým teda každý prispieva k tomu, akým spôsobom firmy produkujú a fungujú. Napríklad podiel v spoločnosti, ktorá pracuje s obnoviteľnou energiou, nie je len príležitosť, ako získať výnos z vlastnej investície, ale je to aj možnosť, ako ovplyvniť obchodné ciele firmy a pomôcť týmto spôsobom bojovať s klimatickými zmenami.

To isté platí, aj keď investujete napríklad do podielového fondu alebo ETF, ktorý vkladá prostriedky do rôznych spoločností, ktoré majú dodržiavať určité pravidlá a zásady.

Môže ísť o tematické fondy zamerané na spoločnosti, ktoré podporujú napríklad ženy na vedúcich pozíciách, alebo vzdelanie, dostupnosť pitnej vody či zníženie spotreby plastov.

Okrem tradičných kritérií ako schopnosti znášať riziko, či cieľov investície, je dôležité zohľadniť pri rozhodovaní aj princípy, životné postoje a názory na fungovanie sveta.

Štúdie uvádzajú, že trvalo udržateľné a zodpovedné investovanie môže ísť ruka v ruke aj s dobrými výnosmi. Udržateľné fondy teda nie sú len filantropické a altruistické projekty, ale dokážu poskytnúť aj dobré zisky.

Cestou je digitalizácia

So správnymi nástrojmi, dobrým vzdelaním a nízkymi cenami nie je nastavenie osobných investícií, tak aby zodpovedali individuálnym hodnotám a postojom jednotlivca, vôbec náročné.

Výraznou pomôckou je digitalizácia. Investori dnes majú vďaka online digitálnym platformám priamy dosah na finančné trhy. Dostali sa tak k príležitostiam, ktoré boli donedávna vyhradené len pre veľkých inštitucionálnych investorov.

Široké masy ľudí si dnes môžu vyberať akcie alebo fondy podľa sektorov či investičných tém. Stačí zadať kľúčové slovo. Investície a úspory sú stále viac personalizované.

Umožnila to digitalizácia finančného odvetvia a nové tzv. fintech firmy, ktoré tento trend sprístupňujú masám za prijateľné ceny.

V neposlednej miere je to ale aj tlak dopytu. Investori si totiž stále viac uvedomujú, akú silu majú ich investície pri zmene sveta a od poskytovateľov žiadajú čoraz adresnejší a kvalitnejší servis. Ten im pomáha pri formovaní sveta podľa vlastných predstáv.

Kim Fournais, generálny riaditeľ a zakladateľ Saxo Bank

01 - Modified: 2021-02-16 12:52:30 - Feat.: - Title: Kryptomeny vystupujú z tieňa. "Korenie" investičného portfólia zaujalo aj veľkých hráčov 02 - Modified: 2020-04-03 12:17:59 - Feat.: - Title: Najdlhší rast finančných trhov v histórii zahynul na koronavírus 03 - Modified: 2020-02-28 08:13:52 - Feat.: - Title: Dopad koronavírusu na ekonomiku: Viac otázok ako odpovedí 04 - Modified: 2020-02-26 09:46:54 - Feat.: - Title: Akciové trhy podcenili koronavírus. Prebudili sa do novej reality 05 - Modified: 2019-12-03 18:09:36 - Feat.: - Title: Sme na konci cesty. Pozrite si desať šokujúcich predpovedí pre rok 2020
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:03