StoryEditor

Zmena proti vôli väčšiny

05.05.2008, 00:00

Slovenská verejná mienka o eure má za sebou prvé kolo masírovania. Dozvedeli sme sa počas neho, čo nás čaká a čo neminie, keď nás prijmú do spolku krajín, kde sa platí rovnakou menou. Výsledkom doterajšej infokampane je prudký nárast percenta tých občanov, ktorí si myslia, že prijatie eura bude pre nich nevýhodné. Kým v novembri tento názor zastávali "len" štyria z desiatich opýtaných, vo februári - po vzhliadnutí prvých reklám - ich už bolo 56 percent.

Minister financií Ján Počiatek včera v diskusnej relácii verejnoprávnej televízie O päť minút 12 odmietol akékoľvek špekulácie o tom, či by sme do eurozóny mali alebo nemali vstúpiť. Nič iné mu už v tejto chvíli ani nezostáva, ak nechce zneistiť obchodníkov na devízových trhoch a poslať kurz koruny tak vysoko, že na najbližšej dovolenke budeme prepočítavať valuty so slzami v očiach.

Počiatek teda musí ísť proti verejnej mienke, čo u zväčša populisticky zameraných reprezentantov Smeru-SD býva viac ako neobvyklým javom. (Dokonca aj Kaliňákov cestný zákon prijíma verejnosť pozitívne.) Minister financií a celý aparát okolo neho deklarujú, že čo najskorší vstup Slovenska do menovej únie (dnes) pätnástich štátov Európskej únie bude pre ekonomiku prínosom.

O prínosoch pre občanov, ktorých väčšina sa eura bojí, minister príliš nehovorí. Ten vplyv sa totiž v našich životoch premietne až neskôr, keď firmy získajú oproti konkurencii z iných štátov vďaka euru významnú konkurenčnú výhodu a budú tak môcť aj rýchlejšie zvyšovať platy. Takto však voliči Smeru nerozmýšľajú a strana sa musí pozerať, ako sú nespokojní. Až groteskne vyzerajú pri spätnom pohľade niekdajšie vyhlásenia Roberta Fica, ktorý ako opozičný poslanec vyčítal ministrom Miklošovi a Kaníkovi, že robia reformy, ktoré ľudia nechcú.

V stredu zrejme dostaneme pozvánku do eurozóny a infokampaň o zavedení eura sa preklopí do druhej etapy. Tá má byť podľa agentúry, ktorá za kampaň dostala 160 miliónov, intenzívnejšia než prvá časť. Takéto vyjadrenie dáva tušiť, že percento tých občanov, ktorí si myslia, že prijatie eura bude pre nich nevýhodné, ešte porastie. Spolu s ním bude musieť stúpnuť aj odvaha "sociálne" orientovanej najsilnejšej vládnej strany robiť zásadnú zmenu proti vôli ľudu.

Tomáš Velecký, zástupca šéfredaktora, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:02