trhy, burza, akcieTASR
StoryEditor

Ruské akcie rekordérmi

Azda iróniou sa na opačnom konci rebríčka najvýkonnejších akciových trhov ocitlo Poľsko.

Po sotva päťpercentných stratách z vlaňajška sa svetové akcie v tomto roku vzchopili k jednému z výkonnostne najsilnejších rokov za posledných 25 rokov. Za kľúčové dôvody rastu považujeme uvoľnenú monetárnu politiku a prvé zásadnejšie dohody v medzinárodnom obchode medzi Čínou a Spojenými štátmi.

V tomto prostredí si európsky akciový trh pripisuje 27-percentný a americký takmer 35-percentný rast. Rekordérom je však niekto iný. S 50 percentami je to ruský akciový trh.

Dopomohol mu k tomu globálny dopyt po riziku v kombinácii s jedným z najvyšších dividendových výnosov na svete (viac ako šesť percent ročne), a tým pravdepodobne k najnižšiemu trhovému ohodnoteniu ich akcií na svete (podľa ukazovateľa price to earnings, teda ceny v pomere k zisku).

Azda iróniou sa na opačnom konci rebríčka najvýkonnejších akciových trhov ocitlo Poľsko. Končí rok takmer so sedempercentnou stratou, čo je v ostrom kontraste s 23-percentným ziskom indexu Euro Stoxx 600.

Dôvodom sú masívne straty poľského bankového sektora, keď viac ako pol milióna domácich poberateľov hypoték vo švajčiarskych frankoch vyhralo európsky súd, umožňujúci im žiadať domáce banky o zmenu previazania istiny z frankov do zlotých. Švajčiarsky frank totiž od roku 2008 zdvojnásobil svoju hodnotu.

Problémy umocnili i štátom kontrolované spoločnosti v sektore utilít. Investori začali tieto spoločnosti vypredávať z environmentálnych obáv, keďže väčšinovým zdrojom ich výroby energie je „neželané“ uhlie.

Pozorovatelia sa pritom zhodujú, že stav na poľskom akciovom trhu pretrvá i v roku 2020, pričom ich pozornosť pútajú predovšetkým trhy s najnižším trhovým ocenením k ich výnosom podľa rôznych fundamentálnych kritérií.

Medzi také patrí i naďalej ruský akciový trh, Turecko, Čína, Rakúsko, Maďarsko, ale i Taliansko, Grécko či Portugalsko. A ktovie. Možno nás prekvapí práve ten poľský.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:13