Reuters
StoryEditor

Komodity sú v prvej línii aktív, ktoré poškodzuje koronavírus

30.01.2020, 12:53
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Investori sa snažia upraviť svoje pozície s cieľom ochrániť sa pred negatívnymi dôsledkami nového vírusu.

Od októbra pritiekli na akciové trhy miliardy dolárov. Aj ostatné rizikové aktíva sa tešili priazni investorov, ktorých nadchli správy o rodiacej sa americko-čínskej obchodnej dohode a pokračujúcim dodávkam likvidity zo strany centrálnych bánk. Výsledkom bol nárast cien rizikových aktív a nízka volatilita.

Investori cúvajú z rizikových aktív

Čínsky vírus však ružové vyhliadky prekazil. Investori sa teraz snažia limitovať svoje expozície voči rizikovým aktívam. Predávajú najmä akcie na rozvojových trhoch a zaujímajú sa o bezpečné vládne dlhopisy, najmä tie americké, o zlato a bezpečné meny ako japonský jen.

Zmenu sentimentu si odniesli aj komodity závislé na ekonomickom raste. Čína nakupuje celosvetovo najväčší objem surovín ako ropa, meď či železná ruda. Od 20. januára, kedy čínsky premiér Xi Jinping vydal oficiálne stanovisko ku koronavírusu, sa Bloomberg Commodity index prepadol o 4,7 percenta a komoditný index S&P GSCI o 6,7 percenta.

Ropa reagovala prepadom

Ropa Brent klesla za desať dní z hodnoty 65 dolárov na 59,80 dolára. Zásluhu na tom majú pravdepodobne aj hedgeové fondy, ktoré redukujú svoje špekulácie na rast cien ropy.

Od začiatku decembra, keď zoskupenie Opec + deklarovalo svoju snahu prehĺbiť obmedzenie produkcie, nakúpili hedgeové fondy takmer 100 miliónov barelov ropy Brent. Zmena sentimentu ich preto zastihla totálne nepripravených.

Je však možné, že to najhoršie už máme pri rope za sebou. Cena totiž včera mierne rástla. Ak sa však koronavírus preukáže minimálne tak vážny ako SARS z roku 2003, môžeme čakať pokles dopytu po rope o 700 až 800 tisíc barelov denne.

Situáciu trhu by mohla pomôcť stabilizovať Líbya. Produkcia sa tu totiž pre domáci vojenský konflikt blíži takmer k nule. Hrozí úplné zastavenie ťažby a exportu ropy na svetové trhy. Aj OPEC je pripravený reagovať na náhly pokles svetového dopytu po rope a podporiť tak cenu.

Trhy preto sledujú oba protipóly – tak situáciu v Číne na strane dopytu, ako aj schopnosť ponuky reagovať. Kritické bude teraz to, či cena ropy klesne pod 58 dolárov. Ak áno, mohla by sa zosunúť až k októbrovému minimu 56,15 dolára.

Zlato rástlo, no zatiaľ nie o veľa

Naopak zlato na hrozbe koronavírusu získava. Ide totiž o bezpečné aktívum, ku ktorému sa investori upínajú v čase problémov. Jeho cena preto stúpla na 1588 dolárov za uncu, čo je však ešte stále menej ako 1611 dolárov, kam sa cena na krátko vyšplhala začiatkom januára.

Investori totiž už i pred koronavírusom držali značné stávky na rast ceny zlata. Nezostal im teda veľký priestor na manévrovanie. Napriek tomu z dlhodobého hľadiska predpokladáme ďalší rast ceny žltého kovu.

Koronavírus spochybnil aj schopnosť Číny dodržať svoj záväzok nakupovať viac energetických a poľnohospodárskych produktov z USA, čo je súčasťou podpísanej prvej fázy obchodnej dohody. Cena sójových bôbov preto klesla na úrovne pred dohodou.

Komodity sú tak v prvej línii aktív, ktoré trpia prepuknutím koronavírusu. To ako sa ho podarí zvládnuť preto ovplyvní ceny ropy a pohonných hmôt, zlata, ako aj ďalších surovín.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-16 19:44:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel 05 - Modified: 2024-04-11 06:55:24 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne vzrástli, na trhy naďalej vplýva kríza na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:08