StoryEditor

Ak nie je plastelína, poslúži aj guma

29.07.2008, 00:00

Ad Minister "prírody" nemôže byť plastelína, HN 25.7.2008

To, že rezort životného prostredia pripadol pri povolebnom delení moci SNS, sa v súčasnosti ukazuje ako katastrofa pre životné prostredie. Avšak ani ostatní dvaja zástupcovia koaličných partnerov neoplývajú nadmierou environmentálneho povedomia. V radoch národniarov nie je v súčasnosti nikto kompetentný, ktorý by mohol posunúť rezort do takej pozície, ktorú si zasluhuje. V Českej republike má tento minister (zo Strany zelených) postavenie vicepremiéra, čím je zároveň vyjadrená aj vážnosť tohto rezortu.
Mohol by konečne prísť niekto, kto by vedel vyhodnotiť rezort z ekonomickej stránky, trochu inak ako to doteraz robil Jaroslav Izák. Ide najmä o vypracovanie a uplatňovanie zásadných koncepcií a modelov. Slovenská vláda by sa konečne začala zaoberať prípravou opatrení na zmiernenie následkov klimatických zmien, prepracovaním modelu fungovania ochrany prírody, podporou obnoviteľných zdrojov energie, podporou verejnej dopravy, naštartovaním prípravy ekologickej daňovej reformy a pod.
Na post ministra by tak mal prísť človek z ministerstva financií, rezortu, ktorý je prakticky permanentne "v konflikte so všetkými ostatnými rezortmi, ktoré chcú zo štátneho rozpočtu viac ako si môže dovoliť. Je pravdepodobné, že človek z ministerstva financií, kde aj napriek výmene vládnej garnitúry stavili na odbornosť a neuchýlili sa k nezmyselným čistkám na odborných postoch, by mohol tento model uplatniť aj v životnom prostredí.
Toto všetko by mohlo platiť, keby ministerstvo životného prostredia nepatrilo SNS. Je málo pravdepodobné, že Izákov nástupca bude vyčnievať z radu väčšiny funkcionárov SNS, ktorý dokáže presadiť vlastnú víziu a nebude len vykonávateľom príkazov z úzkeho vedenia strany.
Pod Izákovým vedením to bolo skôr o vysunutej sekcii ministerstva pôdohospodárstva alebo sekcie rozvoja cestovného ruchu ministerstva hospodárstva. Nový minister, nech to už bude ktokoľvek, bude skôr ministrom za trest. Treba si uvedomiť, že nastupujúci minister príde do druhej polovice volebného obdobia a preberie úrad, ktorý je prakticky v rozpade. Aj preto sa tomuto postu všetci tí, ktorí by ho logicky prebrať mali, vyhýbajú.
Tento hendikep si uvedomuje aj štátny tajomník ministerstva financií František Palko. Tento možný kandidát, ktorý je tou najmenej zlou voľbou spomedzi všetkých doteraz spomínaných Izákových nástupcov, sa bude pravdepodobne brániť. Nechajme sa preto prekvapiť, či v SNS zoberú rošádu na poste ministra ako výzvu na zásadnú zmenu alebo vytiahnu z klobúka ďalšieho bývalého "gumového panáka". Kto sleduje, ako doposiaľ predseda SNS riadil rezort životného prostredie, vie odpoveď aj na to, ako jeho voľba dopadne.
Peter Pilinský, podpredseda Strany zelených

Peter Pilinský

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:59