StoryEditor

Chce nás Európa?

02.04.2008, 00:00

Tak, od 1. januára by na Slovensku malo byť euro. Už sa takmer o ničom inom ani nehovorí. Eurozóna sa určite už nemôže dočkať Slovenska. A kto by aj nechcel prijať do svojho klubu ekonomického tigra, však? Šéf Európskej centrálnej banky J. C. Trichet asi v tom nemá úplne jasno. Minulý týždeň hovoril pozitívne o slovenskej inflácii. Rovnako sa aj niektoré agentúry tvária ako trochu mimo - ako ináč si máme vysvetliť to, že v závere minulého týždňa jedna od druhej preberali správu, že údajne by ECB nemusela Slovákom odporučiť prijatie eura. Správa sa až tak rozchýrila, že dokonca ČTK začala vec preverovať a naostatok ju dementovala. Tento týždeň pre zmenu člen Bankovej rady ECB K. Liebscher vyhlásil, že vraj "kvalita plnenia kritérií na prijatie eura je dôležitejšia než rýchlosť". To by azda naznačovalo, že formálne plnenie maastrichtských kritérií nebude postačovať na to, aby Slovensko mohlo vstúpiť do eurozóny?
Takýchto "dezorientovaných" európskych úradníkov je už nejako podozrivo veľa. Slovensko plní všetky pravidlá napísané čiernym na bielom a eurozóne sa to akosi stále nepáči. A teraz hľadá zámienky, ako Slovensku vysvetliť, že vlastne nie je dostatočne na to kvalifikované. Menia sa pravidlá hry v priebehu zápasu a "nové" reguly presadzuje práve jedna strana. Pretextom by sa mala stať údajná dlhodobo neudržateľná nízka inflácia. Je naozaj nad slnko jasnejšia pravda, že prijatie eura od januára by pravdepodobne vyvolalo výraznejší rast inflácie, ako to ilustruje súčasný príklad Slovinska. Je však fakt, že Európa by si mala uvedomiť, že takto neboli pravidlá nastavené, a že je to práve dlhodobo striktné dodržiavanie veľmi jednoducho definovaných pravidiel, čo môže ako jediné byť zárukou dlhodobého ekonomického rastu. Európa v strachu o svoj (nijako zázračný) rast pošliapava to jediné, čo môže garantovať.

Markéta Šichtařová, riaditeľka nezávislého analytického domu Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:46