StoryEditor

Ďalší čertovský plán Roberta Fica?

10.12.2007, 23:00

Socialistický blok ovláda tretinu celého sveta, hlásal hrdo politruk na politickom školení mužstva. A neskôr bude ovládať jednu štvrtinu, potom jednu pätinu a nakoniec ovládne celý svet, vypočítaval so železnou logikou.
Podobnosť výpočtov predsedu vlády Roberta Fica s "majorom terazkym" nie je celkom náhodná - v roku 1998 sa k moci po porážke mečiarizmu dostalo fakticky deväť strán (päť v jednej SDK, potom ešte KDH, SMK, SOP a SDĽ), po voľbách v roku 2002 stačili na vládnutie iba štyri strany (SDKÚ, KDH, SMK a ANO), Robert Fico zo Smeru si v roku 2006 vystačil s dvoma partnermi HZDS a SNS a na víkendovom sneme sa vôbec netajil túžbou vládnuť po voľbách v roku 2010 už iba s jedným koaličným partnerom (ponuka bude zrejme prevyšovať dopyt). Zatiaľ má k tejto méte najbližšie jeden zo súčasných koaličných partnerov - napriek výhradám eurosocialistov to bude skôr SNS, pretože dvaja predsedovia s podobnou mocenskou mentalitou sú na jednu koalíciu priveľa.
A hoci Pavol Paška to vidí inak a preferuje skôr koalíciu s kresťanskými demokratmi, dlhodobá vízia predsedu Smeru je priam uchopiteľná - vládnime si sami. Bez koaličných partnerov. Najradšej po zmene volebného systému na väčšinový, prípadne zmiešaný, ako povedal naposledy premiér počas rokovania o štátnom rozpočte v konflikte so S. Janišom.
Myšlienka je to zaujímavá - ak už nič iné nepomôže sceliť pravicu, prečo nie aj takto...

Róbert Kotian, komentátor HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:24