StoryEditor

Diktátor Mugabe nie je partner pre EÚ

06.12.2007, 23:00

Globalizácia vytvára vzájomnú závislosť. Vytvára aj spoločné záujmy, ktoré si vyžadujú spoluprácu krajín a regiónov. Európska a africká budúcnosť sú navzájom prepletené, počnúc klimatickými zmenami a ekonomickým rastom až po konflikty a terorizmus. Preto musíme využiť víkendový summit v Lisabone na posilnenie vzťahov a vytvorenie lepšej budúcnosti.
Veľká Británia podnikla za posledných desať rokov veľké úsilie v mnohých afrických krajinách. Prostredníctvom rozvojovej pomoci, odpustenia dlhu, vzdelávania a zdravotníckych služieb stojíme za transformáciou osudu Afriky. Obchod s Južnou Afrikou predstavuje 12 mld. dolárov, v Sierra Leone pracujeme na obnovení mieru a Ugande sme minulý týždeň odsúhlasili pomoc vo výške 1,4 mld. dolárov na boj proti chudobe.
Vieme však, že EÚ, ako regionálny hráč 27 štátov, si musí vytvoriť nový vzťah s Afrikou. EÚ je najväčší donor, ktorý Afrike pomáha stavať školy, zdravotné zariadenia a infraštruktúru. Chceme takúto spoluprácu posilniť. EÚ a Afrika by mali byť ambicióznejšie v tom, čo môžeme dosiahnuť spoločne. O tomto bude náš summit. Chceme vidieť pokrok v piatich kľúčových oblastiach.
Po prvé: Miléniové rozvojové ciele. Čiastočne sme v tejto oblasti urobili pokrok. Uvoľnenie dlhu a zvýšenie rozvojovej pomoci pomohlo v rokoch 2000 až 2004 umiestniť 20 miliónov detí do škôl. Tento pokrok však nie je dostatočne rýchly. Chceme, aby summit odsúhlasil nové rozvojové ciele. EÚ musí dodržať svoje sľuby v oblasti zdravotníctva, vzdelávania a ekonomického rastu.
Po druhé: Spoločné postupy pri prevencii a riešení konfliktov. Africká únia vytvorila víziu pre rýchle varovanie pred konfliktmi, mediáciu a udržanie mieru. Pomohli sme 650 miliónmi dolárov pri financovaní misie Africkej únie v Darfúre. Ale môžeme a mali by sme robiť viac pri šírení skúseností a budovaní kapacít v rámci Afriky, ako aj poskytnúť viac financií.
Po tretie: Klimatické zmeny. Toto je potenciálne najväčšia hrozba pre mier, bezpečnosť a rozvoj v 21. storočí. Videli sme devastujúce dôsledky v Darfúre, kde bol ostrý konflikt vyvolaný nedostatkom vody.
Po štvrté: Vláda a ľudské práva. Od roku 2002 sa Komisii pre ekonomické a finančné zločiny v Nigérii podarilo získať späť 5 mld. dolárov. Chceme, aby EÚ urobila, čo je v jej silách a podporila toto úsilie a poskytla svoju významnú úlohu aj pri monitorovaní volieb.
Po piate: Komisia pre Afriku hovorí, že Afrika potrebuje lepšie obchodné dohody a viac rozvojovej pomoci, aby bol kontinent schopný obchodovať. Chceme, aby sa summit znovu zaviazal na rozvojové ciele z Dauhy a podporil stratégiu EÚ "pomoc pre obchod".
Tieto priority sme obhajovali aj v diskusiách, ktoré predchádzali summitu. Náš premiér sa, žiaľ, na summite nezúčastní pre náš zármutok nad tragédiou, ktorá sa odohráva v Zimbabwe. Sme presvedčení, že za tieto udalosti je priamo zodpovedný Robert Mugabe.
Bolo by nesprávne, keby britský premiér stál po jeho boku. Zlé vládnutie tohto muža priviedlo hlad do krajiny, ktorá Afriku svojho času kŕmila. Z dôvodu jeho brutálnej tyranie a nerešpektovania ľudských práv musela tretina populácie z krajiny utiecť. Tí, ktorí zostali, musia dennodenne bojovať o prežitie. Nebolo by správne, keby sme predstierali, že sa nič nedeje. Ak sa do Zimbabwe vráti sloboda, sme pripravení krajinu podporiť a znovu postaviť otrasenú ekonomiku a infraštruktúru.
Spoločne môžu EÚ a Afrika hrať dôležitú úlohu pri tvarovaní budúcnosti sveta pre ďalšiu generáciu. Veľká Británia chce, aby toto partnerstvo bolo silné, produktívne a dlhotrvajúce.

David Miliband, minister zahraničných vecí
Douglas Alexander, minister pre medzinárodný rozvoj

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:39