Reuters
StoryEditor

Pandémia Covid-19 a verejné financie

24.03.2020, 09:50
Riešenie problému výpadku príjmov ďalšími pôžičkami štátu nič nerieši, len znamená veľmi drahé kúpenie času spolu so znehodnotením meny.

Je bez diskusie, že pandémia spôsobená koronavírusom sa dotkne každého z nás. Osobitne však podnikovej sféry. Ministerstvo hospodárstva už vypracovalo návrh vcelku rozumných opatrení, ktoré by pomohli zmierniť situáciu podnikom a podnikateľom.

Okrem tohto návrhu opatrení, ktorých realizácia už bude na novej vláde, treba vidieť, že nepriaznivá hospodárska situácia má aj fiškálnu dimenziu. Je jasné, že produktívna sféra pôjde do kolien, čo bude mať dopad na výpadok príjmov vo verejných financiách.

Aby bolo zrejmé, že o aký problém ide, tak treba si uvedomiť, že v produktívnej sfére má Slovensko cca 1,8 milióna ľudí, ktorí výsledkami svojej práce zabezpečujú život zvyšným 3,7 miliónom občanom, z čoho cca 420-tisíc ľudí pracuje vo verejnej správe (neproduktívna sféra tvorená zamestnancami štátnej správy a samosprávy). Títo sú primárne platení z daní.

Riešenie problému výpadku príjmov ďalšími pôžičkami štátu nič nerieši, len znamená veľmi drahé kúpenie času spolu so znehodnotením meny. Neproduktívna sféra, žijúca z práce produktívnej sféry, by v tejto ťažkej situácii mala prejaviť solidaritu a uskromniť sa.

Znamenalo by to zrušiť všetky odmeny a znížiť vysoké platy úradníkom v štátnej správe a samospráve. Poslanci NR, primátori a starostovia by si tiež mali znížiť platy minimálne o 50 percent. Keď sa situácia vráti do normálu, platy sa môžu vrátiť na pôvodnú úroveň.

Ľudom a aj podnikom by v zložitej finančnej situácii tiež pomohlo zníženie (nedávno zvýšených) daní z nehnuteľností na pôvodnú úroveň.

Vo výdavkoch štátu by bolo žiaduce eliminovať alebo redukovať všetky výdavky, ktoré nesúvisia s udržaním ekonomiky a riešením pandémie. V tej súvislosti zrušiť nákup stíhačiek a menej dôležitej vojenskej techniky a zbraní. Takéto nákupy sú v súčasnosti neobhájiteľné. Pre armádu kupovať len to, čo môže byť použité v krízových situáciách spojených s prírodnými katastrofami a tiež to čo môže byť použité pri ochrane zdravia občanov.

Na druhej strane je potrebné sústrediť zdroje na riešenie pandémie (materiálno-technické vybavenie, platy zdravotníkov (sestier a lekárov), posilniť základný a aplikovaný výskum v dotknutých oblastiach a to najmä na vysokých školách.

P. S.: V Singapure celá vláda a vysokí štátni úradníci venujú jeden celý mesačný plat ako odmenu pre zdravotníkov zapojených do boja proti pandémii koronavírusu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:58