StoryEditor

Ako teda súčasná vláda plní svoje sľuby?

03.04.2008, 00:00

Vláda v oblasti hospodárskej politiky plní najmä sľuby populárne, no expertmi kritizované a, naopak, najslabšie plní odbornou verejnosťou vysoko hodnotené sľuby. Tak znie záver analýzy inštitútu INEKO, ktorý pred časom obehol všetky médiá. Plne zapadol do šablóny, cez ktorú je politika vlády paušálne hodnotená ako nesystémová, nereformná a, samozrejme, populistická. Politicky teda analýza splnila účel. Kto si však dal tú námahu a prečítal 21 strán materiálu podrobnejšie, musel prísť k podstatne inému záveru.
Teda stručne a vecne. Čo sa týka oblasti podpory podnikania, analýza pozitívne hodnotí zjednodušenie zakladania živností vybudovaním jednotných kontaktných centier. V otázke prístupu štátu k monopolom a cenotvorbe v oblasti energií analýza konštatuje úplné plnenie záväzku prísnejšej regulácie monopolov a  plnenie na 90 percent pri tlaku vlády na zníženie cien energií. Je zrejmé, že aktívny vstup vlády do intenzívnych rokovaní s energetickými monopolmi s cieľom zmiernenia rastu cien energií je v záujme rastu hospodárstva, ako aj na prospech rozpočtov domácností.
V oblasti privatizácie strategických podnikov analýza nemôže inak, ako konštatovať plnenie na 100 percent. Ak chce štát aktívnejšie vstupovať do ekonomických procesov, musí mať na to reálne páky, preto vláda zastavila výpredaj strategických podnikov, a navyše v tých sprivatizovaných pristúpila k prevereniu sporných krokov.
Čo sa týka politiky podpory investícií, zameranie investičnej politiky štátu na vyrovnávanie regionálnych rozdielov a podporu produkcie s vyššou pridanou hodnotou, ktorú vláda zaviedla zákonom o investičnej pomoci, potvrdzuje aj analýza INEKO, ktorá uvádza: "Stimuly štát poskytne v závislosti od miery nezamestnanosti v oblasti investície a oblasti podnikania, ako aj vzdelanosti nových pracovníkov..." alebo "...služby, cestovný ruch či výskum a vývoj majú popri doteraz preferovanom priemysle prednosť". Najspoľahlivejším ukazovateľom rozvoja investičnej atraktivity Slovenska je zdvojnásobenie objemu zahraničných investícií v roku 2007 oproti roku 2006, realizovaných agentúrou SARIO.
A na záver, politika energetického zabezpečenia -- tu rozhodnutie vlády o dobudovaní blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach s cieľom zabezpečenia energetickej sebestačnosti Slovenska hodnotí analýza ako splnený záväzok. Každému je zrejmé, že energetická sebestačnosť krajiny je vzhľadom na prognózy vývoja v tejto oblasti základným predpokladom dlhodobého ekonomického rastu. Preto prekvapuje, že analýza prínos tohto rozhodnutia vlády hodnotí neutrálne číslom 0. Fakt, že vláda pracuje s najnižším deficitom verejných financií v histórii Slovenska, že pristúpila k výraznému zintenzívneniu výstavby infraštruktúry, a teda rozvoju zaostalejších regiónov, že udržuje na nízkej úrovni infláciu a dlhodobo silnie koruna, analýza prekvapivo nespomína napriek tomu, že tieto skutočnosti majú na ekonomický rast krajiny významný vplyv.
Podčiarknuté a sčítané -- analýza dokazuje, že vláda realizuje zodpovednú sociálnodemokratickú ekonomickú politiku, ktorá je spojená s aktívnejším vstupovaním štátu do ekonomických procesov a posilňovaním sociálneho rozmeru verejných politík, a to pri striktnom dodržiavaní rozpočtovej disciplíny a stability verejných financií. To, že takáto politika sa nepozdáva liberálnym analytikom, by sme vedeli aj bez analýzy INEKO. To však nič nemení na tom, že Smer-SD takúto politiku, postavenú na spravodlivejšom rozdelení prínosov ekonomického rastu, považuje za správnu a spravodlivú, a preto v nej bude pokračovať aj v druhej polovici volebného obdobia.

Peter Pelegrini, poslanec NR SR (Smer-SD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:05