StoryEditor

Kým americký dolár oslabuje, drahé kovy rastú

14.08.2020, 20:46
Extrémne tlačenie peňazí v USA a oslabenie ekonomiku kvôli korone tlačia dolár nadol.

Zdá sa, že v dôsledku koronakrízy stráca americký dolár pomaly ale isto svoju silu. Jeho „naštrbená hodnota“ však nahráva investíciám do komodít v podobe drahých kovov.

Tak ako v bežnom živote, aj v tomto prípade platí staré známe: „kde jeden vyhráva - druhý prehráva“.

Extrémne tlačenie peňazí v USA a oslabenie ekonomiku kvôli korone tlačia dolár nadol.

Dôvodom oslabovania hodnoty americkej meny je tlačenie peňazí americkou centrálnou bankou Fed. Tá sa snaží „bojovať“ proti rýchlemu rastu zadlženia krajiny a v snahe popohnať infláciu. Tieto stimuly nabrali v posledných mesiacoch nebývalé rozmery.

Navyše sa počas uplynulého týždňa výraznejšie posilnilo euro voči doláru po tom, ako nemecké makrodáta vykázali zlepšenie investorského prostredia.

Medzi investormi panuje všeobecne zdieľaný názor, že európske krajiny sa s následkami reštrikcií spojených s vypuknutím koronavírusovej pandémie vysporiadali lepšie ako americký trh.

Keď sa tieto faktory spočítajú, výsledkom je silná podpora rastu hodnoty eura a súčasne prehlbovanie oslabenia amerického dolára.

Od marcových prepadov posilnil menový pár EUR/USD o 11 percent. Celkovo sa americký dolár obchoduje voči euru na najnižších úrovniach od začiatku roka. V súčasnom kurze sa euro a dolár naposledy pohybovali pred vyše dvoma rokmi v apríli 2018.

Dolár oslabil aj voči libre a japonskému jenu.

Ak by mala táto situácia trvať dlhšie, je možné, že by sa mohla ešte viac prehĺbiť už aj tak naštrbená dôvera investorov v túto globálnu rezervnú menu.

To by mohlo viesť k hľadaniu nového, dostatočne silného lídra, ktorý by toto platidlo dokázal na globálnych trhoch nahradiť. Zatiaľ je však táto myšlienka stále predčasná.

Isté však je, že aktuálna situácia vytvára dokonalé prostredie v prospech investovania do drahých kovov.

Keďže americký dolár sa kvôli oslabeniu stáva pre investorov pomerne nezaujímavým, svoju pozornosť sústreďujú aj s ohľadom na narastajúcu neistotu na kapitálových trhoch práve smerom k drahým kovom.

Aj vďaka tomu dokázalo zlato v posledných týždňoch prekonať hranicu 2 000 USD za uncu a striebro atakovalo hodnotu tesne pod 30 USD za uncu. Pozornosť investorov sa sústreďuje tiež na akcie tých spoločností, ktorých činnosť je naviazaná na tento druh komodít.
Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:28