StoryEditor

Keď z letiska nie je Popoluška

03.01.2008, 23:00

Celkom malá, utiahnutá, ale za povrchom krásna a dobrá. Taká bola postava jednej z najobľúbenejších rozprávok. Nadšenci leteckého priemyslu čakajúci za ostnatým plotom na odlet a prílet v priemere troch lietadiel za hodinu tak istotne ešte pred niekoľkými rokmi vnímali letisko v hlavnom meste Slovenska. Dnes je však situácia iná. Po viacnásobnej výmene manažmentu, nejasnom predaji pozemkov v okolí a nevyjasnených zákazkách na stavebné práce sa z letiska stáva problémová firma, ktorá nemá svojho pána. Niekoľkokrát zopakované vyhlásenia ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, že nepodporuje privatizáciu letiska v Bratislave, ako aj slová premiéra Roberta Fica, že vláda je pripravená podporiť investičnými stimulmi seriózneho záujemcu o vybudovanie logistického centra na letisku v Bratislave, sú tak len prázdnym mlátením slamy, ktorá už neobsahuje žiadne zrno. V závetrí sa totiž stále rokuje aj o spolupráci s Viedňou. Manažment letiska, ktorý je v nezávideniahodnej situácii a musí hamovať tvrdenia o miliardových investíciách, ktoré do rána vyfučia hore komínom, ako aj správy o prípadnom vybudovaní prekladiska v spolupráci s letiskom v Hongkongu, nemôže vykonávať svoju prácu a rokovať s leteckými spoločnosťami. Jediným zdrojom mierneho rastu cestujúcich sú nízkonákladoví prepravcovia, ktorí sa vyznačujú vysokou flexibilitou premiestňovania sa na trhy, kde zacítia lacnú korisť a vôbec sa nemyslí na budovanie diaľkových liniek. Popoluška bez krásy, ktorá nie a nie vyrásť zo svojich detských chorôb, práve ňou sa stáva v smutnom príbehu letisko Bratislava.

Vladislav Doktor, redaktor Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:11