StoryEditor

Čína dôveruje Američanom

02.06.2009, 12:52
Autor:
TASRTASR
Čína súhlasí so Spojenými štátmi, že dolár zostane ešte dlho hlavnou svetovou rezervnou menou. Uviedol to dnes americký minister financií Timothy Geithner na záver dvojdňovej návštevy v Číne.

Dolár zostane dlho svetovou menou

Diskusiu o výmene dolára na poste svetovej rezervnej meny vyvolal koncom marca guvernér Čínskej národnej banky Čou Siao-čchuan, keď vyzval na reformu medzinárodného menového systému a vytvorenie medzinárodnej rezervnej meny.

Čou Siao-čchuan v podstate navrhol nahradenie dolára ako svetovej rezervnej meny novým globálnym systémom, ktorý by kontroloval Medzinárodný menový fond (MMF).     

"Verím, že Číňania, rovnako ako my, si uvedomujú, že dolár ešte dlho zostane svetovou rezervnou menou," vyhlásil Geithner.     

FED udrží infláciu pod kontrolou

Potvrdil, že sa ho čínski predstavitelia vypytovali na vyhliadky americkej ekonomiky. Majú totiž obavy, že veľké výdavky a príliš voľná menová politika by mohli oživiť infláciu. To by znížilo hodnotu amerických dlhopisov, ktoré Čína vlastní.     

Geithner ale svojich hostiteľov ubezpečil, že Federálny rezervný systém, ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, je silný a nezávislý a dokáže udržať infláciu pod kontrolou.     

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:11