StoryEditor

Kissingerov gambit v Kremli

08.02.2009, 23:00

Prišiel som do Európy ako zástupca novej vlády, ktorá sa rozhodla nasadiť nový tón nielen vo Washingtone, ale aj vo vzťahoch USA so svetom - to bol úplne očakávaný úvod posolstva, ktoré priniesol viceprezident USA Joe Biden na výročnú bezpečnostnú konferenciu do Mníchova. Biden podčiarkol, že USA budú počúvať spojencov, budú sa s nimi radiť, budú preferovať diplomaciu pred nasadzovaním US Army pri bránení amerických hodnôt a záujmov kdekoľvek vo svete.

Lenže Biden sa neprišiel iba kajať a vyspovedať z "bushizmu". Obamov posol to spojencom i nepriateľom dal jasne najavo: Amerika výmenou za uprednostňovanie mäkkej sily bude od európskych členov NATO vyžadovať väčší podiel na špinavej robote boja proti terorizmu, väčšiu angažovanosť pri vyriešení izraelsko-palestínskeho konfliktu, na pacifikácii jadrových chúťok Iránu. Radar v Čechách a antirakety v Poľsku tiež nie sú passé. A Biden dal v Mníchove jasne najavo, že USA nenechajú Gruzínsko v pazúroch ruského orla. Veta - Gruzínsko sa samo rozhodne, či bude v NATO - svedčí o tom, že bohvieaké ústupky na Kaukaze Rusko od Američanov nemôže očakávať. Meč zostáva nabrúsený, pripásaný v pohotovosti.

Najpodstatnejší odkaz z Mníchova je to, že USA chcú "nový začiatok" vo vzťahoch s Ruskom. Aký až veľký to bude "reset", to sa čoskoro ukáže, a že môže byť naozaj zásadný, naznačuje už i neformálny dialóg medzi Moskvou a Washingtonom, ktorý sa začal v závere minulého roku. Obama si naň vybral emisára a prieskumníka najskúsenejšieho, diplomata Henryho Kissingera, créme de la créme znalcov ruských (sovietskych) pomerov, železného realistu a chladnokrvného vyjednávača.

Kissinger (85) radil piatim prezidentom USA, od Eisenhowera po Forda, šéfoval americkej diplomacii, bol kľúčovou osobou, ktorá primäla Mao Ce-tunga, aby si Čína usporiadala vzťahy s USA. No a to následne Sovietsky zväz donútilo podpísať s USA vôbec prvé zmluvy o strategickom odzbrojení SALT-1 a ABM.

Rusi si Kissingera nesmierne vážia a plne rešpektujú, má dobré vzťahy s Putinom. Dva roky sa pravidelne stretáva s Jevgenijom Primakovom (bývalým špičkovým agentom KGB, šéfom ruskej rozviedky i diplomacie, špecialistom na Blízky východ) v rámci rusko-amerického protiteroristického tímu. Obama si nemohol vybrať lepšieho človeka, ktorý, aj keď neoficiálne, stlačil za USA ako prvý tlačidlo "reset" v americko-ruských vzťahoch.

Amerika chce postaviť nanovo figúry v šachovej partii s Ruskom, len teraz to nebude už boj na život a na smrť ako za čias studenej vojny, teraz to bude partia starých známych, ktorí sa skrz-naskrz poznajú. Kissingerov gambit v Obamovej hre s Kremľom vyzerá ako veľmi nádejné otvorenie.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:38