StoryEditor

Určité etnikum

28.12.2008, 23:00

To je politický korektný názov pre našich počerných bratov a bez ohľadu na to, aký názov zvolíme, ide popri prvom pilieri o najväčší problém našej spoločnosti. Zatiaľ čo problém s prvým pilierom je výlučne o peniazoch a existuje prinajmenšom návrh riešenia, problém s rómskou populáciou je výrazný vo viacerých dimenziách a riešenie v nedohľadne.

Sociológov trápi, že v 21. storočí a v strede Európy žijú ľudia v chatrčiach na hony vzdialení od základných hygienických štandardov. Demografi vidia problém v úžasnom náraste populácie, ekonómovia zas v tom, že táto skupina ako celok je netto príjemcom transferov, a teda nijako ničím neprispieva k chodu štátu, naopak, stojí ho nemalé peniaze. A kriminalisti a štatistici by tiež mali čo rozprávať.

Ďalší problém je, že pred problémami súvisiacimi s určitým etnikom posledných dvadsať rokov usilovne zatvárame oči, napríklad už len tým, že poberatelia sociálnych dávok alebo páchatelia trestnej činnosti nie sú evidovaní podľa rasovej príslušnosti. Áno, viem, nebolo by to politicky korektné. Lenže aká je situácia teraz? V podstate o nich nič nevieme. Žijú tu s nami, ale nevieme, koľko ich je, koľko nás stoja, koľkí z nich robia, a koľkí páchajú trestnú činnosť. Lebo sa to nepatrí, lebo úradníci z Bruselu, a komu by sa chcelo byť za rasistu. Navyše problém je síce veľký, ale je ako stvorený na odloženie do budúceho volebného obdobia, veď aj to sú voličské hlasy.

Samozrejme, že nie je nevyhnutné evidovať rasovú príslušnosť pri sociálnych dávkach a pri trestnej činnosti, no potom ju neevidujme a nezohľadňujme vôbec. Lenže tomu tak nie je. Pri pohlavnom styku s maloletou, pri zanedbaní rodičovských povinností, pri niekoľkoročnom neplatení účtov za elektrinu, pri kradnutí zemiakov a dreva putuje biely do basy, ale príslušníkom určitého etnika sa nič nestane. Toto nie je rasizmus, toto je holý fakt a my pred ním zatvárame oči. Štátna moc jednoducho rezignovala a jediné, na čo sa zmohla, je zaplatiť 75 000 Sk za prvé tri deti. V prípade, že je matka maloletá, dostanú peniaze jej rodičia. A je to.

Richard Sulík (1968)

ekonomický analytik, autor koncepcie daňovej reformy. V jeho akčnom rádiu sú najmä ekonomické súvislosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:51