StoryEditor

Americký sen o Kaliňákovi

04.02.2009, 23:00

Prezident USA Barack Obama zanedbal prísnu kontrolu kandidátov na členov svojej vlády "veľkej zmeny" a narazil na Kongres. Už traja kandidáti - Tom Daschle, Nancy Killefer a Bill Richardson - neprešli sitom prísnych lustrácií, minister financií Timothy Geithner horko-ťažko prekĺzol cez senátny výbor a môže zložiť ministerskú prísahu. Traja majú na hlave maslo daňových nedoplatkov z dávnejšej i čerstvej minulosti a ten štvrtý (Richardson) nedokázal vysvetliť senátorom svoje prepojenia na lobistov a sponzorov. V sumáre ide o 175 tisíc dolárov daňových nedoplatkov (Daschle 140 tisíc, Geithner 34 tisíc a Killeferová iba tisícovku), čo je v prepočte niečo cez 136 tisíc euro (cca 400 tisíc korún).

Najmenší hriešnik, Killeferová, svoju rezignáciu kvôli nedoplatku na úrovni polovice priemerného mesačného platu v USA komentovala slovami: "Zistila som, že moje osobné záležitosti s daňami by mohli byť zneužité na to, aby ma odvádzali od práce a spôsobovali také oneskorenia, ktorým sa musíme vyhnúť." Takáto pokora pred vlastným zlyhaním v minulosti (2005) je v našich končinách nemysliteľná, u nás sa odchádza či skôr neodchádza z vládnych funkcií či poslaneckých kresiel ani za stámiliónové až miliardové pochybenia. Závideniahodná politická kultúra, škoda že si toto, my, v postkomunistických krajinách, nezoberieme ako záväznú normu.

Obama však skvelým spôsobom priznal svoju chybu, a zodpovednosť za zlý výber, respektíve zlyhanie predbežnej kontroly kandidátov na ministrov, zobral na seba. Urobil to promptne a urobil to tým najlepším spôsobom - v jeho vláde nemôžu byť takí, ktorí vodu kážu a víno pijú... Napríklad, mám taký sen - v "mojej" vláde by tiež takí nemali byť, a že keď "môj" minister vnútra a vrchný lovec cestných pirátov prefrčí mestom dvojnásobnou rýchlosťou ako je zákonný limit, tak abdikuje. Aspoň v čomsi by sme tromfli Američanov!

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:53