StoryEditor

Veľa kriku pre nič

16.12.2007, 23:00

Hospodárenie Slovenských elektrární je natoľko netransparentné, že treba zmeniť zákon a neprekážalo by ani posadiť za mreže zástupcov štátu spred júna 2006, ktorí sa o to postarali. Taký je názor súčasných členov vlády. Tí totiž pred pár mesiacmi zistili, že Enel má o jednu akciu viac, ako si mysleli. Pointou príbehu je, že kvôli tejto akcii nemôže v elektrárňach vykonávať kontrolu hospodárenia Národný kontrolný úrad. Keďže privatizačná zmluva je dosiaľ utajená, nie je jasné, či je to dôsledok chyby vo výpočtoch bývalých zástupcov ministerstva hospodárstva, alebo zámer.
Z hľadiska ekonomiky je vlastníctvo jednej jedinej akcie naozaj maličkosťou. Ide skôr o politickú a filozofickú otázku. Súčasná vláda je známa svojím ľavicovým zameraním a víziou silného štátu, z čoho automaticky vyplýva prvotná nedôvera k zahraničným "kapitalistom".
Treba si však spomenúť aj na pohnútky bývalých zástupcov vedenia štátu, ktoré viedli k privatizácii tohto strategického podniku. Ako človek nezainteresovaný do rokovaní, samozrejme, nemôžem a ani nie som ochotný dať ruku do ohňa za to, že niektorý z bývalých predstaviteľov Slovenska neprijal od niektorého z privatizérov nelegálny "darček" za miernu úpravu privatizačných podmienok.
Jedným z hlavných argumentov bývalej vlády, aby sa privatizovali strategické podniky, bolo však to, že najhorší hospodár je samotný štát. S týmto názorom sa dá polemizovať, stačí sa však pozrieť do účtovných kníh elektrární z nedávnej i dávnejšej histórie, aby človek pochopil, o čom asi politici teraz rozprávajú. Je pravda, že hospodárenie štátnymi nominantmi riadených Slovenských elektrární skutočne nemožno označiť slovíčkom "zdravé" , že zadlženosť SE dosahovala ešte pred pár rokmi výšku základného imania spoločnosti a že bývalé vedenia elektrární boli spájané s nejedným škandálom v súvislosti s netransparentnými zákazkami a podobne. A je pravda, že žiadny súkromný investor na takéto hospodárenie nepristúpi. Preto môžu byť politici pokojní, pre transparentnosť hospodárenia elektrární dnes nie je kontrolný úrad kľúčový. Úplne stačí kontrola audítorov a akcionárov, ktorí sú na manažment Slovenských elektrární nepochybne prísnejší.

Martin Kóňa

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:25