StoryEditor

Najlepšia podpora pre II. pilier

30.07.2007, 00:00
Novela zákona o sociálnom poistení momentálne prežíva turbulentné obdobie. Pomaly v dennom takte oznamuje ministerka sociálnych vecí nové zmeny.

Pôvodne sa mali rušiť všetky maximálne základy, potom základ pre nemocenské, potom nie, potom predsa len áno, ale až od 1. 1. 2009 atď. Aktuálny stav sa zdá ten, v ktorom sa zruší maximálny vymeriavací základ len pre dôchodkové poistenie. Spolu s inou zmenou, a síce, že peniaze z II. piliera sa predsa len nebudú dať vybrať, začína byť jedna vec čoraz jasnejšia: Najlepším obhajcom záujmov II. piliera je pani ministerka osobne.
Keď to zhrniem, vychádza mi nasledujúce: vymeriavací základ pre odvody na dôchodkové poistenie bude neobmedzený, ale dôchodok ostane obmedzený, lebo maximálna výška POMB (priemerný osobný mzdový bod) bude aj naďalej 3. Toto však platí len pre I. pilier. V II. pilieri, v ktorom si každý šetrí na svoj dôchodok sám, bude spolu s neobmedzeným odvodom doň neobmedzená aj našetrená suma, a tak aj dôchodok.
Takže tí, ktorí sú len v I. pilieri, budú zo sumy nad 56 tis. Sk platiť odvody, bez toho, aby sa ich budúci dôchodok zvýšil. Tí, ktorí sú v II. pilieri, budú síce tiež platiť vyššie odvody, dostanú však alikvotne vyšší dôchodok. Pri tejto významnej motivácii na prestup je celkom praktické, že novela po obdobie 6 mesiacov umožňuje vstup do II. piliera.
No môže existovať lepšia podpora II. piliera? Pani ministerka to robí skutočne prefíkane. Všetci si tu myslíme, že ona chce II. pilier zlikvidovať, a pritom je jeho najväčší protagonista. Páni z DSS, ďakujte každé ráno Pánu Bohu, že tá žena tam sedí. Lepší lobing ste si nemohli želať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:59