StoryEditor

O rôznorodosti

09.07.2007, 00:00

V posledných rokoch sa na Slovensku odohralo niekoľko rasovo motivovaných útokov na cudzincov aj domácich. Niektoré boli také závažné, že sa nimi musela zaoberať polícia, iné menej závažné, ktoré na polícii neboli ani nahlásené. Všetky tieto útoky mali jedno spoločné. Útočníkom sa nepáčilo niečo na výzore obetí. Buď šlo o inú farbu pleti, alebo šlo o ženu, ktorá si zahaľovala hlavu, alebo obeť hovorila iným jazykom, než aký útočníkom vyhovuje. Za posledné roky sa aj niekoľkokrát zdvihla vo svete vlna násilia proti bežným moslimom, ktorí nemali s teroristickými útokmi nič spoločné.
Každý človek je individuálna bytosť, ktorú formuje okolité prostredie, spoločenské vedomie, rodina, škola, náboženské vyznanie a pod. Nie je možné posudzovať všetkých ľudí podľa jedného, jediného faktora, alebo ich zaraďovať do nejakej jednej skupiny. Rasa a národnosť dávajú človeku určité genetické odlišnosti. Rodina a okolitá spoločnosť ovplyvňujú jeho správanie. Náboženské vyznanie formuje nazeranie človeka na svoj život a svet. No aj napriek tomu, že ľudia môžu mať niektoré spoločné znaky, nie sú rovnakí. Preto nemožno o niekom povedať, že je dobrý alebo poctivý len preto, že má bielu alebo čiernu farbu pokožky. Taktiež nie je možné povedať o niekom, že zato, že je kresťan, je dobrý, alebo za to, že je moslim, je zlý. Medzi ľuďmi rôznej pleti sú dobrí aj zlí. Medzi vyznávačmi všetkých náboženstiev sú dobrí aj zlí. Náboženstvo môže človeka viesť k lepšiemu, ale len vtedy, ak má vôľu sám sa zmeniť. Z tohto dôvodu je obrovskou chybou hádzať všetkých do jedného koša, nálepkovať ich a rozosievať nenávisť len preto, že sa niekomu nepáči jazyk, farba pleti alebo náboženstvo toho druhého.
Každá spoločnosť má dostatok priestoru na to, aby prijala a akceptovala ľudí, ktorí sa líšia od toho, na čo je zvyknutá. História nás učí, že rôznorodosť ľudí a kultúr na jednom mieste je predpokladom rozvoja a prosperity. Preto aj od slovenskej spoločnosti závisí, ktorou cestou sa vyberie, či si vyberie cestu tolerancie, bude sa učiť od ostatných to dobré a bude odsudzovať všetky formy násilia a diskriminácie. Alebo sa bude tváriť, že sa nič nedeje, nie sú tu žiadne formy diskriminácie a nenávisti a všetko je v úplnom poriadku.

Abdulwahab Al-Sbenaty, Združenie priateľov islamskej literatúry

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:04