StoryEditor

Stíhacie letectvo nemožno zrušiť

21.12.2003, 23:00
Diskusie o zrušení nadzvukového stíhacieho letectva a jeho nahradenie podzvukovými bojovými lietadlami, sú bezpredmetné. Slovensko má v tejto oblasti konkrétne záväzky a spojenci, ostatní členovia NATO, očakávajú, že ich bude plniť.

Systém protivzdušnej obrany SR bude jedným z prvých, ktorý bude plne integrovaný do systému protivzdušnej obrany NATO. Dňom vstupu do aliancie bude mať Slovensko k dispozícii údaje z radarových sietí ostatných členských krajín NATO a zároveň bude týmto krajinám poskytovať údaje zo slovenskej radarovej siete. Slovenských predstaviteľov NATO dôrazne upozornilo, že aj po vstupe do aliancie bude SR musieť zabezpečovať obranu svojho vzdušného priestoru. Okrem toho bude minimálne jedno slovenské nadzvukové bojové lietadlo zaradené do pohotovostného systému NATO. Musíme skrátka zabezpečiť, že cez náš vzdušný priestor nebude ohrozená iná členská krajina.
Ak by SR neplnila tieto záväzky, bola by v systéme protivzdušnej obrany aliancie diera. Slovensko nemá so žiadnou z okolitých krajín dohodu, podľa ktorej by niektorá z nich bránila aj vzdušný priestor SR. Vzhľadom na to, že Česko, Maďarsko a Poľsko majú zatiaľ dosť starostí so zabezpečovaním obrany vlastného vzdušného priestoru, je málo pravdepodobné, že by v blízkej budúcnosti boli ochotné poskytovať túto službu Slovensku. Odhliadnuc od politických a právnych problémov spojených s delegovaním tejto kompetencie napríklad na maďarské letectvo, by to navyše určite nebolo zadarmo.
Vzdušné sily SR tak budú musieť aj naďalej brániť vzdušný priestor krajiny. Táto povinnosť im navyše vyplýva aj z platnej slovenskej legislatívy. Okrem toho sa Slovensko viacerými medzinárodnými dohodami zaviazalo poskytovať vo svojom vzdušnom priestore pomoc všetkým lietadlám, ktoré by to potrebovali a tiež zabezpečovať dodržiavanie letových predpisov, príkazov a zákazov. To všetko je vzhľadom na rýchlosti a výšky, v ktorých sa bežne pohybujú dopravné lietadlá, možné zabezpečovať len nadzvukovými bojovými lietadlami. Len tie majú totiž dostatočnú akceleráciu a dostup na to, aby boli, ľudovo povedané, schopné dobehnúť aj civilné dopravné lietadlo.
Z toho vyplýva, že diskusie o zrušení nadzvukového stíhacieho letectva a jeho nahradenie podzvukovými bojovými lietadlami sú bezpredmetné. Slovensko má v tejto oblasti konkrétne záväzky a spojenci, ostatní členovia NATO, očakávajú, že ich bude plniť. Diskutovať by sa teda malo skôr o tom ako tieto záväzky splniť, a nie o tom, ako ich hodiť na plecia iných.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:47