StoryEditor

Cena a zneužívanie dominantného postavenia

07.10.2004, 00:00
V legislatívnom procese je stručná novela zákona č. 136/2001 Z. z. o ochrane hospodárskej súťaže (ZOHS) v znení neskorších predpisov. Obsahom je doplnenie resp. spresnenie jednej zo skutkových podstát zneužívania dominantného postavenia.

V legislatívnom procese je stručná novela zákona č. 136/2001 Z. z. o ochrane hospodárskej súťaže (ZOHS) v znení neskorších predpisov. Obsahom je doplnenie, resp. spresnenie jednej zo skutkových podstát zneužívania dominantného postavenia. Do budúcnosti sa ním bude okrem iného rozumieť aj priame alebo nepriame vynucovanie neprimeraných cien alebo iných neprimeraných obchodných podmienok. Z toho vyplýva, že zákonodarca výslovne zvýrazňuje cenu ako jednu z obchodných podmienok. V tejto súvislosti sa naskytá otázka, či takáto zmena je nóvum alebo len spresnením doterajšieho znenia ZOHS.
Vzhľadom na členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii považujem za potrebné vychádzať najprv z komunitárneho práva. Základ právnej úpravy ochrany hospodárskej súťaže je obsiahnutý predovšetkým v Zmluve o Európskom spoločenstve. Ide o prameň primárneho komunitárneho práva, t. j. má priamu platnosť na území všetkých členských štátov EÚ, teda aj SR. Podľa čl. 86 Zmluvy so spoločným trhom je nezlučiteľné, a preto je zakázané, aby jeden alebo niekoľko podnikov neprípustným spôsobom ťažilo z dominantného postavenia na spoločnom trhu alebo jeho podstatnej časti, ak to môže nepriaznivo ovplyvniť obchod medzi členskými štátmi (toto ustanovenie teda treba chápať v zmysle jeho komunitárnej dimenzie). Takéto zneužitie môže okrem iného spočívať najmä v tom, že priamo alebo nepriamo vnucujú neprimerané nákupné alebo predajné ceny alebo iné obchodné podmienky. Zmluva teda jasne stanovuje, že vnucovanie neprimeraných cien je pri splnení ostatných podmienok zneužívaním dominantného postavenia na trhu. Z tohto hľadiska novelu ZOHS teda možno vnímať ako priblíženie sa k dikcii jedného z prameňov komunitárneho práva.
Platné znenie ZOHS nedefinuje zneužívanie dominantného postavenia, obsahuje len definíciu dominantného postavenia na relevantnom trhu, zákaz jeho zneužívania a príkladný (t. j. neuzavretý) výpočet jednotlivých skutkových podstát tejto formy obmedzovania hospodárskej súťaže. Takúto právnu konštrukciu považujem za vhodnú, lebo umožňuje postihovať aj také konania, ktoré zákonodarca v čase schválenia zákona nemohol predvídať. Z toho teda vyplýva, že Protimonopolný úrad SR môže za zneužívanie dominantného postavenia posúdiť aj iné konanie ako pomenované skutkové podstaty (samozrejme, pri splnení všeobecných znakov: existencia dominantného postavenia na relevantnom trhu a jeho zneužitie). Výlučne z tohto hľadiska sa mi teda novelizácia predmetného ustanovenia ZOHS nejaví ako naliehavo potrebná.
Pozrime sa na novelizované ustanovenie ešte raz. Podľa platného znenia ZOHS je zakázané priame alebo nepriame vynucovanie neprimeraných obchodných podmienok. Možno cenu označiť ako za jednu z obchodných podmienok? Osobne sa domnievam, že áno, dokonca ide o jednu zo základných obchodných podmienok. Aj česká odborná literatúra rozumie pod slovami "priame alebo nepriame vynucovanie neprimeraných podmienok v zmluvách" (použitými v českom zákone o ochrane hospodárskej súťaže) okrem iného aj neprimeranú výšku ceny. Na základe toho teda podľa môjho názoru možno vysloviť záver, že neprimerané ceny (či už nákupné alebo predajné, neprimerane vysoké, ale za určitých okolností aj neprimerane nízke) môžu byť aj pri platnom znení ZOHS pri splnení ostatných podmienok zneužitím dominantného postavenia. Domnievam sa teda, že novela ZOHS teda neprináša do ochrany hospodárskej súťaže žiadne nóvum. Jej spresňujúci charakter (čo vyplýva aj z dôvodovej správy) však nemožno jednoznačne odmietnuť, pretože je vždy pozitívne, ak sa závery odbornej literatúry pretavia do textu zákona a jeho dikcia sa tým spresní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:04