StoryEditor

Ukrajina uteká pred Ruskom. Do Európy?

03.10.2007, 00:00

Nedeľné parlamentné voľby na Ukrajine majú v podstate štyroch víťazov. Prvým, tým nominálnym, je doterajší premiér Viktor Janukovyč a jeho Strana regiónov - získali najviac hlasov. Druhým víťazom - počtom absolútneho nárastu získaných hlasov a asi aj faktickým víťazom - je expremiérka a líderka oranžovej revolúcie z roku 2004 Júlia Tymošenková a jej volebný Blok. Zaostala za Janukovyčom síce asi o tri percentá, ale oproti minulým voľbám získala skoro dvojnásobný počet mandátov. Je aj najreálnejšia šéfka vládneho kabinetu.
Tretím, ale v podstate symbolickým víťazom je prezident Viktor Juščenko, spolutvorca oranžovej revolúcie. Jeho politická formácia Naša Ukrajina síce dostala takmer rovnaké percento hlasov ako v minulom hlasovaní, ale iba neočakávaný zisk Tymošenkovej ho ponecháva v pozícii dôležitého (zatiaľ) hráča na politickej scéne. Do akej miery bude len formálnym vykonávateľom dravých ambícií Tymošenkovej a jej sponzorov, alebo si uchová biedne zvyšky rozhodovacej autonómie, to ukáže možno už veľmi blízka budúcnosť.
Iba Juščenko s Tymošenkovou sú schopní dať dohromady síce veľmi tesnú, ale predsa len parlamentnú väčšinu. Aby mali na najbližšie roky pomerne lepší komfort, musí im pomôcť ten v poradí štvrtý víťaz a ním je bývalý šéf parlamentu, centrista Volodomyr Litvin, dlhoročný "satelit" exprezidenta Leonida Kučmu. Jeho asi 20 poslancov budú asi tou nám dobre známou šnúrkou na koaličných oranžových gatiach.
Summa summarum - druhá oranžová revolúcia práve prebieha, ide o to, ako sa s tesnou prehrou vyrovná Janukovyč a jeho mítingové eskadry z východnej Ukrajiny a aby sa tak naostatok parlament mohol zísť a hlasovať o dôvere novej vláde.
Voľby prinesú síce aritmeticky malý posun pri prerozdelení mandátov v prospech oranžovej koalície, čo pri udržaní dlhodobej stability budúcej parlamentnej väčšiny Tymošenková - Juščenko - Litvin prinesie dosť výraznú zmenu orientácie vlády. Strelka oranžového kompasu sa viac odchýli od smeru Moskva na smer Brusel.
Voľby však ani trochu nezasypali priepasť medzi proeurópskym či presnejšie antiruským západom krajiny a tvrdo proruským východom Ukrajiny, čo ani nikto nečakal. Aj keď Janukovyč ako protagonista východu sa o to možno snažil najviac zo všetkých. Teraz sa môže ukázať ako politik, ktorý dokáže po európsky prehltnúť horkú pilulku víťaznej prehry. Určite Ukrajincom nezaspieva ich obdobu slovenského politického hitu "S pánom Bohom, idem od vás..." ale sformuje tvrdú opozíciu "oranžovým". Tých to môže spolu s Litvinom stmeliť a ráznejšie sa tak dajú na útek zo sféry vplyvu Ruska. Otázne zostáva, či to bude naozaj úprimný pochod ukrajinských elít do Európy, alebo len vybavovanie si účtov s Janukovyčovými "modrými" pod pomarančovým pláštikom euroatlantických integračných hesiel.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:13