StoryEditor

Kde na to vziať?

16.02.2009, 23:00

Vláda ide rozširovať okruh živnostníkov, ktorým chce pomôcť v čase globálnej krízy. Uvažuje tiež o podpore odbytu áut. Jej postoj sa s postupujúcou krízou mení. Kým ešte nedávno napríklad nepripúšťala oddelenie odvodov od minimálnej mzdy, po včerajšku je to inak. Ministri Počiatek a Tomanová majú vypracovať nové kritériá, podľa ktorých by sa výška odvodov vypočítavala. Premiér Robert Fico oznámil aj návrat k paušálnemu zdaňovaniu živnostníkov. Zvýšiť by sa opäť mala i hranica pre platenie DPH.

To, že pozitívny účinok opatrení by malo pocítiť viac ľudí, je, samozrejme, dobre. Len tak mimochodom, niektoré nie sú novinkou, existovali už pred pár rokmi, napríklad paušálna daň. Nikto nespochybňuje, že sú potrebné. No ak má suma na ne vyčlenená, zostať rovnaká, vyvoláva to otázniky. Ubezpečenie, že neprekročíme trojpercentnú hranicu maastrichtského kritéria deficitu verejných financií je chvályhodné, ale potom by nemali rezorty dnes ešte len vyjednávať s ministerstvom financií, akým dielom do desaťmiliardového mešca prispejú. To by malo byť už jasné, veď prvé opatrenia majú platiť od marca. Teraz by bolo namieste posunúť sa a uvažovať o možných ďalších rezervách. Ak sa totiž ukazuje, že sú potrebné ďalšie a ďalšie opatrenia na boj proti kríze, treba mať na ne pripravené aj ďalšie a ďalšie peniaze. Preto bude zaujímavé sledovať diskusiu v parlamente, kde sa opozícia chystá predniesť vlastné riešenia. Jedným z nich je napríklad šetrenie vo verejnom obstarávaní. Že sa v ňom "točia" veľké peniaze, netreba zvlášť pripomínať.

V dvoch veciach premiér svoj postoj nemení. Dane a odvody sa znížiť nechystá, takže opozičný návrh na 16-percentnú rovnú daň je dnes v parlamente, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, vopred odsúdený na neúspech. A opäť poukazuje na druhý pilier a dôchodkové správcovské spoločnosti. Tento permanentný nepriateľ, bol ním v čase pred krízou a je aj teraz, má podľa Fica peniaze, ktoré sa musia využiť v boji s krízou, a minister financií nevylučuje ani zmenu pomeru odvodov do prvého a druhého piliera. Len pre zaujímavosť, česká vláda práve včera schválila tretiu etapu dôchodkovej reformy, ktorá znamená zásadnú zmenu - de facto vznik druhého dôchodkového piliera.

Bibiána Gunišová, vedúca ekonomického oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:37