StoryEditor

Pokrytecká politika vlády

05.12.2007, 23:00

Ceny energií pre domácnosti zostanú takmer na súčasných úrovniach aj na budúci rok. Ceny sa nebudú zvyšovať už druhý rok za sebou, odkedy si do premiérskej stoličky sadol Robert Fico. Politici aj energetické firmy pripúšťajú, že zmiernenie zdražovania je zásluhou sociálne orientovanej vlády a jej snahy čo najviac ušetriť voličovu peňaženku.
Odhliadnuc od faktu, že takto potichu stúpajú volebné preferencie hlavne najväčšej z vládnych strán, je táto aktivita vlády naozaj chvályhodná. Veď priznajme si, že za inej vládnej konštelácie by naše účty za elektrinu či plyn boli dnes určite vyššie.
Lenže nič nie je také ružové, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Aj keď podnikatelia odoberajú viac energií ako domácnosti a logicky by teda mali mať výhodnejšie podmienky, nie je to tak. Už druhý rok za sebou im ceny rastú, a to za tichého požehnania vlády. Štát má totiž vo všetkých podnikoch priamo komunikujúcich so spotrebiteľom, teda troch distribučných spoločnostiach dodávajúcich elektrinu a plynárňach, väčšinový podiel. Je prirodzené, že štát chce v snahe o "euro-friendly" verejné financie zo svojich dojných kráv vytĺcť čo najviac dividend.
Zároveň je legitímne, že energetické firmy, ako každý podnikateľský subjekt, chcú zarobiť čo najviac peňazí. Aj keď to všetky subjekty na trhu odmietajú, energofirmy jednoducho musia zisky stratené nižšími cenami pre domácnosti nejako nahradiť. A poruke sú podnikatelia, ktorých nechráni žiadny netrhový orgán. Môžeme len filozofovať, či by zdraženie pre podnikateľov bolo rovnaké, alebo o niečo nižšie, keby domácnostiam ceny vzrástli podľa vývoja trhu. Pravdou však je, že kým domácnostiam sa cena za posledné dva roky prakticky nemenila, niektorí podnikatelia platia za energiu aj o pätinu viac. A nárast cien sa zákonite musí niekde prejaviť. Či už v nižších maržiach podnikateľov, čo určite neprospeje rastu ekonomiky ani zvyšovaniu platov zamestnancov, alebo v cenách v obchodoch. Nech sa totiž obchodníci budú správať akokoľvek konkurenčne, ceny energií ich skôr či neskôr prinútia zdražieť tovar v regáloch. Tento tovar zaplatí zo svojej peňaženky volič. Tentoraz si však už neuvedomí, že za zdraženie vďačí sčasti aj politikom. Zlé budú opäť obchodné reťazce, proti ktorých nenásytnosti, samozrejme, dobrí politici bojujú.
Vláde sa darí v každom spore vykresľovať sa pred občanmi ako tá dobrá strana bojujúca so zlom. Riešenia v energetike by však mali byť koncepčnejšie a dovidieť ďalej ako na ďalších pár percent nových voličov.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:54