StoryEditor

Nič, len obohratá platňa

22.06.2007, 00:00

Minister Ivan Valentovič nechcel písať čierne knihy, ale písal. Nemohol inak - veď opozícia to tak podľa neho chcela. Správu o aktuálnom vývoji v zdravotníctve a o realizovaných a pripravovaných opatreniach napísal na žiadosť parlamentu. Tú však sformulovala koaličná poslankyňa Jana Laššáková (Smer-SD). Predbehla tak návrh opozície - čuduj sa svete, tá chcela počuť, čo minister urobil od svojho nástupu do funkcie. Laššáková mu dala priestor, aby podrobne opísal príčiny (rozumej kroky bývalej vlády a rozbehnutú reformu) bezútešného stavu slovenského zdravotníctva.

Správa sa včera konečne dostala na pôdu parlamentu - diskusia v zdravotníckom výbore však ničím nezaujala. Správa je známa ešte z rokovania vlády, rovnako aj názory opozície. Rovnaké výhrady, rovnaké Valentovičove argumenty. Rovnaká dikcia, rovnaký dôraz. Formálny záväzok predložiť správu plénu sa však dodrží a poslanci budú môcť o správe diskutovať. Aj to je dôležité? Novinové články nestačia a všetci poslanci majú predsa právo priamo sa so situáciou oboznámiť...

Poloprázdne rokovacie sály počas rozpráv o rôznych správach vskutku nesvedčia o výnimočnom záujme a snahe poslancov sa s rôznymi problémami oboznámiť. A ak aj bude tentoraz rokovacia sála praskať vo švíkoch a na tabuli svietiť celý rad diskutujúcich, veľa sa nezmení. Dosť ťažko si totiž možno predstaviť, že Valentovič zmení svoj názor na riešenie problémov zdravotníctva (rozumej jedna zdravotná poisťovňa), ktorý nemali silu zmeniť právnici ani koaliční partneri. Diskusia tak prebehne - Valentovič (rozumej Smer-SD) neustúpi a opozícia nedokáže nič viac, len sa opäť v rozsahu pár televíznych správ a novinových článkov (v prípade vtipných či briskných výpovedí) zviditeľniť. Ak vôbec, lebo všetky argumenty už znejú ako obohratá platňa. Ale problém zvaný zdravotníctvo sa nevyrieši.

Tatiana Novotná, redaktorka domáceho Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:17