StoryEditor

Ako to vidí Fico

14.09.2007, 00:00

logo Népszabadság

Robert Fico je doma populárny preto, za čo ho inde kritizujú. Je ľavičiar, populista, antiliberál a nacionalista. Je Mečiarom v rozšírenej verzii, ale v porovnaní so svojím "veľkým predchodcom" je Fico spoločensky vhodný. Slovensko sa totiž po čase, keď Mečiar "už" a Fico "ešte" nebol pri moci, stalo spoločensky vhodnou krajinou. Ba čo viac. Fico sa z vôle ľudu dostal k moci a šikovným trikom vytvoril koalíciu s Mečiarom a Slotom tak, aby sa zároveň vyhol hroziacej medzinárodnej exkomunikácii.
NATO aj EÚ na to len pohmkávajú, veď čo iné im aj ostáva. Problémy sú iba s Maďarmi (Malinová), ale Fico to zasa prekukol. Minister Kubiš sa zakaždým príjemne porozpráva s Kingou Gönczovou, veď sme diplomati. A v slovnom súboji si so slovenským premiérom neporadí ani Gyurcsány.
Fico nikoho nenechá na pochybách: jedným zo základných pilierov jeho vlády je práve to, že si s ňou Maďari nijako neporadia, ani po dobrom, ani po zlom. Platí to tak pre SMK, ako aj pre samotnú Maďarskú republiku. Fico pritom vychádza z toho, a v tom sa nemýli, že nikto a nič mu nemôže stáť v ceste, aby viedol nacionalistickú a populistickú politiku. Pokojne si môže dovoliť vyryť Benešove dekréty do skaly, zmietnuť zo stola návrh o vzájomnom uzmierení, dokonca aj poškodiť práva menšín, a popritom sa veselo odvolávať na maďarskú gardu, maďarských nacionalistov či iné hlúposti.
Slovenský premiér si užíva, že aj samotná SMK je pre maďarskú vládu skôr nepriateľom, než partnerom. Potom teda možno konštatovať, že geopolitická pozícia Slovenska je v tejto chvíli lepšia, než pozícia Maďarska. Nepríjemnosti by mohli prísť už len zo strany európskych socialistov, ktorí Ficovmu Smeru pred rokom pozastavili členstvo. Fico to však zasa prekukol, veď ide len o "intrigy z Maďarska" a doma to mnohým Slovákom bohato stačí.
Otázka teda znie, ako ďalej? Neostáva nám asi nič iné, než prežiť roky Ficovej vlády (môže ich byť ešte veľa), zachrániť, čo sa dá a nerobiť z našej strany nič, čo sa už, naopak, zachrániť nedá. Je otázne, či má zmysel iniciovať niečo, čo ficovci odmietajú. Po naivnom návrhu o vzájomnom ospravedlnení totiž nie je isté, či by sme mali nastaviť aj druhé líce. Možno, po nejakom čase, sa aj v samotných európskych salónoch pozastavia nad tým, ak Fico označí vážne snahy Maďarska po uzmierení za drzosť a bude sa zahrávať so základnými právami platiacimi v celej Európe.
Geopolitická pozícia Slovenska sa skôr či neskôr, ale istotne zhorší. Raz totiž určite vypláva na povrch skutočnosť, že Maďari netúžia po ďalších nepríjemnostiach a nechcú ani vracať úder. Chcú len normálne, ba dokonca priateľské vzťahy. Počkajme si a hádam po čase nám to uveria aj na druhej strane. Možno vtedy, keď už nielen v maďarskej veci, ale napríklad aj v otázkach reforiem a štátneho práva, aspoň zlomok Ficových voličov odhalí, čo sa skrýva za populizmom.

Oszkár Füzes, 12. septembra 2007

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:41