StoryEditor

Boľševická rozhodnosť

01.10.2007, 00:00

Politici vládnej koalície sa vehementne ohradzujú voči tomu, keď ich označujeme za boľševikov. Podstata problému však nie je v tom, že my ich tak označujeme, ale v tom, že oni sa tak správajú. Najnovší príklad sú diaľnice.

Ako je z histórie známe, boľševici sa vyznačovali neúctou k základným hodnotám, ako sú ľudský život, sloboda či súkromné vlastníctvo a neváhali ich obetovať a potláčať v mene napĺňania svojich zvrátených cieľov. A robili to s príslovečnou boľševickou rozhodnosťou, podľa hesla "účel svätí prostriedky".

Návrh zákona, ktorý umožňuje stavať diaľnice na súkromných pozemkoch ešte pred ich vyvlastnením, spolu s megalomanským, nedostatočne pripraveným PPP projektom ich výstavby za cca 150 mld. Sk, je toho najnovšou ukážkou. Vláda musí vedieť, že tento zákon je protiústavný, a že aj keby ho vláde blízky Ústavný súd za taký nevyhlásil, nakoniec skončí v Štrasburgu a je takmer isté, že budú problémy. Vláda nemá stanovisko ministerstva financií k PPP projektu, chýba analýza dosahov na verejné financie vrátane vzťahu k vstupu do eurozóny, ale ministerstvo spustilo súťaž.

Predseda vlády Robert Fico sa už v súvislosti s eurom vyhovára na dvojaký meter a na únavu a neochotu členských krajín eurozóny. Príčina ohrozenia zavedenia eura však leží práve v politike jeho vlády. Nepripravené megalomanské PPP projekty môžu byť jednou z príčin, že budeme odmietnutí. Pri zle pripravených projektoch totiž hrozí, že budú započítavané do verejných výdavkov. Aj vo Veľkej Británii a v Írsku, krajinách, ktoré majú nepochybne kvalifikovanejšiu štátnu správu s dlhoročnými skúsenosťami s takýmito projektmi, sa nakoniec viac ako polovica PPP projektov do verejných výdavkov započítava. Už predbežné hrubé odhady pritom ukazujú, že to bude predražené a že mýto vykryje len zlomok nákladov, a teda ide len o presunutie obrovských výdavkov štátneho rozpočtu do budúcnosti. Čo, samozrejme, ohrozuje udržateľnosť plnenia maastrichtských kritérií.

Meter je rovnaký, len Lenin už vyšiel z módy.

Ivan Mikloš poslanec NR SR za SDKÚ DS a bývalý minister financií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:54