StoryEditor

Ruský mier

27.08.2008, 00:00

Dobre zinscenovaná "mierová misia" Ruska v proruských separatistických regiónoch Gruzínska sa zavŕšila. Na ruský spôsob - delením suverénnej krajiny. Začala s tým cárovná Katarína II. a na trikrát dala ošklbať poľsko-litovské kráľovstvo (v spolupráci s Rakúskom a Pruskom), Viedenský kongres, ktorý sa vysporadúval s Napoleonom, urobil štvrté krájanie Poľska. A to až tak, že Poľsko zmizlo z mapy Európy až do jesene 1918. No a o piate delenie Poľska sa postarali Hitler so Stalinom v septembri 1939 ("mierový" pakt Molotov-Ribbentrop).
Či cárske Rusko, či Sovietsky zväz, či Jeľcinovo alebo putinovsko-medvedevovské Rusko, všetko jedno. Imperiálna politika je večne prítomná. S tým už je potrebné navždy počítať a nerobiť si ilúzie, neveriť v úprimnosť pohľadov Putina či jeho mentálneho dvojčaťa Medvedeva.
Rok 2008 bude znova prelomovým vo vzťahoch Východ - Západ, pokiaľ budeme pod západom vnímať demokratické, otvorené spoločnosti a pod pojmom východ v podstate už iba Rusko s jeho novými satelitmi. V roku 2008 Rusko nastúpilo cielenú cestu do izolácie, chytráči s WTO a NATO a otvára naplno Pandorinu skrinku energetického vydierania
Áno, izolované Rusko je nebezpečnejšie ako to integrované. Kruté ponaučenie si svet odniesol z toho, že sovietske Rusko bolo mimo všetkých štruktúr sveta po roku 1920, a tak sa dalo dohromady s iným "štatutárnym vyvrheľom" tých čias - Nemeckom, ktoré naozaj nespravodlivo pykalo za všetky dôsledky 1. svetovej vojny. A vieme, ako sa to skončilo. S týmto negatívnym backgroundom Rusko počíta a dúfa, že znova vyprodukuje naivných ľavičiarov v demokratických štátoch k odporu voči domácim "vojnovým štváčom". Preto pozor na falošných mierotvorcov riadených Kremľom.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:59