StoryEditor

Sociálny vtip

17.07.2007, 00:00

Po vyše ročnom pôste sa vláda konečne rozhodla valorizovať aj prídavky na deti. Ministerstvo práce dalo včera do pripomienkového konania návrh nariadenia, vďaka ktorému by sa mali zvýšiť z doterajších 540 na 550 korún mesačne, a to na každé nezaopatrené dieťa. Podľa dôvodovej správy ministerstva bude mať toto opatrenie "pozitívny dopad na rodiny s nezaopatrenými deťmi". Pripomienkové konanie bude pritom trvať len pár dní, presnejšie do konca tohto týždňa. Pravdu povediac, tento čas asi aj bude stačiť. Toho, čo by sme k tomuto návrhu mohli povedať, totiž naozaj nie je veľa.
V podstate môžeme každé zvýšenie prídavkov považovať za pozitívne. Či však je možné toto veľkorysé, desaťkorunové zvýšenie nazvať priam dopadom, je naozaj veľmi otázne. Ak aj áno, ide naozaj o pomerne tvrdý "dopad", ktorý navyše obsahuje aj prvky čierneho humoru. Aj tá najslávnejšia, nadpriemerne početná slovenská rodina, všetkým dobre známa z tanečnej súťaže Bailando, si vďaka nemu totiž nepolepší ani len o dve stovky.
O sumy v tomto prípade však asi tak veľmi nepôjde. V hre je opäť tak hlasno proklamovaná sociálna orientácia súčasnej vlády. Doteraz platný zákon nestanovuje žiadny automatický mechanizmus, podľa ktorého by prídavky na deti mali každý rok rásť. Ich výšku určuje vláda svojím nariadením. Dobrým zvykom pritom doteraz vždy bolo, že zvýšenie prídavkov na dieťa aspoň približne kopírovalo valorizáciu životného minima. Minulý rok však vláda príspevky na deti nezvyšovala. Ak by to bola urobila a dbala pritom na staré dobré zvyky, mali byť už teraz približne o tridsať korún vyššie. Tento rok by to podľa tých istých nepísaných pravidiel mohlo byť ďalších tridsať korún navyše.
Dá sa teda smelo povedať, že vláda prichádza s návrhom zvýšenia prídavkov na deti o desať korún v čase, keď už vlastne mohli, či možno aj mali byť, približne o šesťdesiat korún na každé nezaopatrené dieťa, vyššie.
Tento prístup k veci sa dá ťažko nazvať inak než sociálny vtip. Veľký počet anekdot sa začína tým známym, klasickým a obligátnym úvodom: "Stretli sa dvaja..." V tomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou premiér a jeho ministerka.

Peter Zeman, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:30