StoryEditor

Akú máte výhovorku?

02.08.2007, 00:00
Ste podnikateľ? Plánujete, že váš biznis bude zdravo bežať aj o rok, dva? Začali ste sa už pripravovať na zavedenie eura v roku. 2009?

Ak ste na prvé dve otázky odpovedali "áno" a na tretiu "nie", zaujímalo by ma, akú máte "výhovorku". Tu sú niektoré z tých, ktoré som už počul:
1. "Nemôžem sa pripravovať, lebo ešte nie je schválený zákon o zavedení eura." Drvivá väčšina príprav na euro sa však dá spraviť bez ohľadu na znenie zákona. Všetky základné parametre sú známe od roku 2005. Dnes už je na svete aj návrh generálneho zákona o eure. Okrem toho vy ako podnikateľ máte byť ten flexibilný, iniciatívny, pohotový. Prečo by ste mali čakať, kým si svoju prácu dokončí štátna mašinéria?
2. "Neviem toho o zavedení eura dosť, mešká informačná kampaň, štát ma dostatočne dobre neinformoval."
Nuž, ak chcete čakať, kým štát láskavo donesie informácie až do vašej kancelárie, môžete čakať dosť dlho. Pre podnikateľov sa totiž žiadna informačná kampaň neplánuje. Tá bude pre širokú verejnosť - a aj jej obsahom budú len tie informácie, ktoré potrebuje vedieť bežný občan. Podnikatelia by si mali informácie nájsť sami - sú ľahko prístupné na internete, sú k dispozícii stovky seminárov a konferencií, pomôže aj vaša stavovská organizácia alebo vaša banka.
3. "Zavedenie eura ešte nie je isté, počkám si až, to bude úplne jasné."
Stopercentnú istotu zavedenia eura budeme mať až v júli 2008. Budete čakať až dovtedy? Len aby už vtedy nebolo neskoro, aby ste nemuseli zháňať drahých konzultantov a IT expertov. Alebo trochu iný pohľad: máte poistené auto proti krádeži či havárii? Pritom pravdepodobnosť, že vám tento rok ukradnú auto, je menej ako jedno percento. Podľa môjho odhadu šanca, že euro zavedieme podľa plánu od roku 2009, je 80 až 90 %. Neoplatí sa pripraviť na takúto pravdepodobnú udalosť?
4. "Kúpime/máme softvér schopný pracovať s eurom - netreba nám viac príprav."
Omyl. Síce viac ako polovica nákladov na prípravu eura je v informačných technológiách, ale jedna aktualizácia softvéru to nevyrieši. Čo s prepočtom cien, marketingom, vzdelávaním zamestnancov, hotovosťou? Euro síce nie je žiadna veľká veda, ale aj v stredne veľkej firme to bude projekt s tisíckami detailov, ktorý zasiahne všetky oblasti jej činnosti. Mimochodom - ani v IT oblasti nevyrieši všetko jeden softvér. Čo napríklad s desiatkami až tisíckami excelovských tabuliek, ktoré si väčšinou robí každý sám, a nie sú často napojené na centrálny systém?
Na záver podľa môjho názoru jediná dobrá odpoveď, ak sa zatiaľ ešte na euro nepripravujete: "Spravili sme si analýzu (pri veľmi malých podnikoch stačí o tom poriadne popremýšľať) a na prípravu na euro nám bude stačiť 6 (±3) mesiacov." Pravdepodobne trom štvrtinám podnikov bude na prípravu na euro stačiť menej ako rok a možno polovici menej ako pol roka. Porozmýšľajte však, či nie ste medzi tou štvrtinou, ktorá by sa mala rozbiehať už teraz.
(Autor je vedúcim pracovného výboru pre komunikáciu zavedenia eura NBS)
Článok vyjadruje osobný názor autora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:30