StoryEditor

Balada o nadpríjmoch

06.11.2007, 23:00
Blíži sa koniec roka a je opäť ten správny čas predpokladať, ako dopadne hospodárenie verejného sektora. Tak ako už na Slovensku býva zvykom, ak dvaja hodnotia to isté, neznamená to, že naozaj hodnotia to isté.

Jedno je však zhodné vždy: verejné financie sa vyvíjajú lepšie ako sa predpokladalo. Predpokladaný deficit verejného sektora v tomto roku podľa odhadov MF SR je na úrovni 2,5 % HDP (predpoklad bol 2,9). So započítaním prípadného rizika Národnej diaľničnej spoločnosti a horším hospodárením územných samospráv môže skončiť deficit s vyšším číslom, avšak v každom prípade v súlade s Maastrichtom. Zhoda nebýva v pomenovaní dôvodov, prečo sa vyvíjajú verejné financie lepšie. Často sa mylne paušalizuje ako dôvod zlepšovania fiškálnej konsolidácie vysoký rast HDP, a teda vysoké nadpríjmy v rozpočte. Ako to teda je s tými "nadpríjmami"? Ak si tento faktor rozoberieme práve na roky 2007, dospejeme k záveru, že nadpríjmy nie sú hlavným faktorom zlepšenia predpokladaného výsledku hospodárenia verejnej správy. V štátnom rozpočte sa možno objaví o niečo viac ako 3 mld. Sk nadpríjmov, a to i napriek rastu HDP zhruba 8,8 % HDP. Hlavným faktorom lepšieho hospodárenia verejnej správy, a to trikrát prevyšujúcim objem nadpríjmov, tvorí úspora vo výdavkoch, pričom úspory priamo v štátnom rozpočte tvoria viac ako 80 % všetkých úspor v rámci celého verejného sektora. Vzťah medzi rastom HDP a nadpríjmami v štátnom rozpočte nie je vôbec taký tesný ako sa často mylne a účelovo proklamuje. Obdobie, keď verejný sektor mal nadpríjmy viac ako 25 mld. Sk (v roku 2005), je už dávno za nami. Preto ťažisko udržiavania deficitu verejnej správy je dnes vo výdavkovej oblasti.

František Palko, štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:23