StoryEditor

Dača na Kryme - dobrá investícia

06.07.2007, 00:00

Krym je polostrov v Čiernom mori, ktorý dobylo ruské impérium vo vojne nad Tureckom v časoch Kataríny Veľkej. Odvtedy sa stal miestom dovoleniek tých majetnejších Rusov. Najprv tu stavali svoje letné sídla panovníci a kniežatá, úspešní kupci a kapitalisti. Po revolúcii tu vďaka štátnemu rozpočtu vyrástli dače (chaty) pre generálnych tajomníkov a najvyšších funkcionárov sovietskej komunistickej strany.
Pre radových budovateľov komunizmu tu postavili mnohopočetné ozdravovne a sanatóriá. Dostali sa tam na základe odborárskeho poukazu. Chodili sem zaslúžilí pracovníci, ktorí tak dostávali odmenu za vzorne vykonanú prácu. Mnohí bývali len v stane alebo iba spacom vaku pod holým nebom. Okrem toho sa dali od miestneho obyvateľstva prenajať izby. Nebola to lacná záležitosť. Nezariadená izba "zjedla" niekoľko mesačných platov inžiniera. Na dovolenku sa teda šetrilo celý rok.
Vyberať si nebolo z čoho. Krymské, kaukazské či ruské pobrežie Čierneho mora nestačilo pre všetkých.
Po rozpade Sovietskeho zväzu si Rusi začali zvykať aj na iné moria a teplé kraje. Pobyt na exotických ostrovoch prestal byť exotikou. Krym prestal byť "celozväzovou ozdravovňou". Dnes je z neho Krymská autonómna republika, ktorá je súčasťou Ukrajiny. V bývalom ZSSR niet iného miesta, kde by sa tak dobre správali k Rusom ako na Kryme. Úprimne a odovzdane. Ruskí turisti si zvykli utrácať počas dovolenky peniaze ľahko a neviazane. Doteraz sú príjmy z turistického ruchu hlavnou príjmovou zložkou rozpočtov miestnych obyvateľov.
Pre ruských turistov na pobreží doslova úderníckym tempom vyrastajú súkromné minihotely. Dvojposteľové izby majú všetky náležitosti, vrátane klimatizácie. Spolu so slušnými raňajkami stojí izba od 30 do 100 USD. Cena závisí od prestížnosti lokality.
Ubytovanie "s toaletou" vo dvore, ktoré bolo kedysi snom, si momentálne prenajímajú ukrajinskí robotníci, ktorí tu hľadajú sezónne práce. Napríklad priemerná sezónna mzda v rybárskom prístave v mesta Sevastopoľ je 1 851 hrivien, čo je 350 USD. V súčasných časoch je to na ukrajinské pomery dobrá mzda. Ak si privyrábate ako upratovačka denne hodinu-dve na súkromnej chate (dači), môžete dostať 150 až 200 USD. Ak tu pracujete ako kuchárka, dostanete ďalších 300 dolárov.
Dače si na Kryme kupujú alebo stavajú najmä Moskovčania. Stavba domu na čiernomorskom pobreží je desaťkrát lacnejšia ako v okolí Moskvy. Vďaka Rusom - turistom na Kryme prekvitá trh stavebných materiálov, obchody s vodárenskou technikou a benzínové pumpy.
Liter benzínu tu stojí presne tak ako v Moskve - 1 USD. Lístok na vlak Moskva - Krym vyjde na 120, letenka 300 USD. Za tie isté peniaze si môžete kúpiť last minute dovolenkový pobyt v Egypte alebo v Turecku.
Preto ruskí dovolenkári radšej prichádzajú na Krym na svojich automobiloch. Po prekročení ruskej hranice, kde sa dosť intenzívne kontroluje batožina - od detských ruksakov až po dámske kabelky - sa stretnete s veľkým transparentom Vitajte na Kryme. Všetky dopravné značky a navigácia sú v ruskom jazyku. Ruský šofér narazí na nevôľu policajtov len vtedy, ak, obrazne povedané, spiatočkou prejde križovatku na červenú.
Po tom, ako pricestujú "milovaní hostia", v miestnych obchodoch sa objaví nával kvalitného alkoholu. Ešte pred pár rokmi sa predavači čudovali slovu tequilla. Dnes sú už bary a diskotéky otvorené celých dvadsaťštyri hodín. Na trhoch cez sezónu stúpajú ceny zeleniny a ovocia. Jediné, čo sa ešte miestni obyvatelia nenaučili, to je precízne čistenie pláží. Asi iba kvôli tomuto jedinému "detailu" je na tureckom pobreží Čierneho mora ruských turistov viac ako na Kryme.

Elena A. Mostovščikovová, spolupracovníčka HN v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:57