StoryEditor

Dvanásť z 89 do tucta

15.11.2007, 23:00

Znovembrilo sa zasa raz a médiá publikujú množstvo osobných spomienok na tie sychravé dni, ktoré sa začali na Národnej triede v Prahe, viac či menej objektívnych analýz, rozhovorov s viac či menej kľúčovými postavami toho úžasného času (hoci dnes je kľúčovou postavou Slovenska osoba, ktorá si ten deň ani len nevšimla. Na rozdiel od iných "historických" udalostí, na ktorých momentálne stavia svoj národný program). Skúsme však jeden matematický výpočet.
Verejnosť proti násiliu a Koordinačný výbor slovenských vysokoškolákov zverejnili 25. novembra 1989 svojich dvanásť požiadaviek. Je to zaujímavé čítanie aj po osemnástich rokoch:
1. Žiadame vytvoriť zo Slovenskej národnej rady skutočný parlament slovenského národa, v ktorom budú mať zastúpenie všetky zložky našej spoločnosti. 2. Žiadame zaručiť úplnú slobodu tlače. Novinári, zvoľte si už dnes také vedenie redakcií, ktoré túto slobodu zaručia. 3. Žiadame zaručiť slobodu podnikania, zhromažďovania, spolčovania, pohybu, svedomia a ďalšie občianske práva a slobody. 4. Žiadame zrušiť vedúcu úlohu KSČ zakotvenú v ústave a v tomto zmysle zmeniť ústavu. 5. Žiadame odideologizovať školstvo a kultúru a oddeliť kultúru od štátneho riadenia. 6. Žiadame zaručiť nestrannosť súdov a prokuratúry a vytvoriť skutočne právny štát. 7. Žiadame dôslednú odluku cirkvi od štátu. 8. Žiadame slobodné odborové hnutie a nezávislé študentské organizácie. 9. Žiadame zrovnoprávniť všetky formy vlastníctva. 10. Žiadame dôsledne demokratickú federáciu Čechov a Slovákov a zákonné upravenie práv a postavenia národností na princípe plnej a faktickej rovnoprávnosti. 11. Žiadame reálne zaručiť právo na zdravé životné prostredie. 12. Žiadame zaručiť rovnakú šancu pre všetkých pri voľbe povolania a naplnení životnej dráhy.
Športovým slangom povedané, bývalá VPN a vtedajší vysokoškoláci momentálne remizujú so súčasnou realitou šesť (viac-menej splnených požiadaviek - 1, 2, 3, 4, 8, 9) ku šiestim (viac-menej nesplneným - 5, 6, 7, 10, 11, 12). Iste, každý si toto skóre môže vypočítať inak, lebo každý má iné priority a iné skúsenosti, a môže obsadiť splnený a nesplnený chlievik inými bodmi, ale skóre sme už mali aj oveľa horšie. Táto spoločnosť má totiž v sebe skvelú schopnosť - dostať sa zo sračiek, do ktorých sa dostala vlastným pričinením.

Róbert Kotian,redaktor Názorov a analýz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:03