StoryEditor

Metafora o holej pravde

08.01.2009, 23:00

Vláda zažíva neopakovateľnú trojkombináciu. Zavádzame euro, bojujeme s hlbokou finančnou hospodárskou krízou a ešte do toho prišiel obchodno-politický spor medzi Ruskom a Ukrajinou. Keby som to mal trošku ilustrovať, povedal by som, že sme narazili loďou do ľadovca, popritom nám horí v kotolni a ešte sa nám niečo zaplietlo aj do vrtule. Ale chcem povedať aj to, že nohavice nesťahujeme, pretože brod je ďaleko - komentoval včera aktuálne dianie premiér Robert Fico. Rozumiem tomu, že ohneň v kotolni lode s menom Slovakia sú dopady globálnej finančnej krízy a tomu, že tá motanica na vrtuli je prázdny plynovod z Ruska. Ale to, že euro sa rovná Titanicu, tak to ma šokovalo, ale potom som pochopil: pán premiér nevydarenou metaforou naplno potvrdil, že je pre neho, napriek divadielku pre médiá a svet, naozaj nočnou morou, nanútené adoptované dieťa.
A aby toho nebolo málo, tak sebe vlastným diplomatickým spôsobom (vyhrážaním sa pánom z Bruselu) oznámil, že ak únia rýchlo nevybaví plyn z Ruska, tak znova naštartuje atómku v Bohuniciach. Úžasný príklad populizmu. Ak naozaj bude chýbať elektrina z paroplynu, tak rýchlym a racionálnym riešením je jej dovoz a nie atómový trucpodnik s pokutou ako hrom.

Lenže pospolitý ľud viac ocení velikášske gesto ako štandardný postup - keď mi chýba elektrina, tak ju na trhu kúpim. A určite to bude lacnejšie než drahé a riskantné (bezpečnostne aj finančne) znovunaštartovanie V1, lebo na plný výkon môže prejsť najskor o sedem až desať dní, teda s krížikom po funuse. Fico vyhlásením o V1 si ale gate riadne spustil dole a včerajšími výrokmi naozaj odhalil pravú tvár populizmu a nekompetencie Smeru, ktorú sme už tušili z jeho predvolebných plagátov v roku 2002. Opäť sa presviedčame, že pravda je najpresvedčivejšia, keď je nahá.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:54