StoryEditor

Apolitická STV? Iba sen.

31.07.2007, 00:00

Sledovanosť večerných správ Slovenskej televízie dlhodobo klesá. Kedysi slušne sledované spravodajské vysielanie na Slovensku už nielenže nestíha konkurenciu, ale nedokáže ani stabilizovať svoj podiel na trhu. Ak je na trhu prítomná konkurencia, pre divákov budú vždy atraktívnejšie televízie, ktoré informujú bez rešpektu pred papalášmi, a nie tie, ktoré si ich nechcú pohnevať. Svoje by o tom mohli povedať aj v TV Markíza za čias riaditeľa Ruska. Miera objektivity a odvaha spravodajstva STV informovať negatívne aj o politikoch pri moci boli často kritizované. Dnes ich (teda nedostatok jedného i druhého) opäť spochybňujú odchádzajúci redaktori redakcie spravodajstva.
Podliehanie vplyvom politikov vyčítali vedeniu televízie v Mlynskej doline za riaditeľovania Ivana Stadruckera, Jozefa Darma, Igora Kubiša, Milana Materáka aj Richarda Rybníčka. Radim Hreha nie je výnimkou. Napokon, potvrdil to aj Milan Urbáni nedávnymi vyjadreniami o záujme ĽS-HZDS dosadiť do spravodajstva STV vlastného človeka. A záujem politikov sa zrejme opäť presadil. Hoci miera ovplyvňovania informácií o dianí na Slovensku bola za jednotlivých riaditeľov rôzna, vylúčiť sa ju nepodarilo nikdy a nikomu. Ako by aj? Chorý je samotný princíp. Pri súkromných televíziách je jediným dôvodom na zmenu manažmentu sledovanosť, a teda podľa toho pritekajúce peniaze. V Slovenskej televízii sa mení vedenie pravidelne s príchodom novej mocenskej garnitúry. Možno by bolo zaujímavé znova pouvažovať nad zrušením STV a uvoľnením miesta pre ďalšiu súkromnú televíziu. Lebo úplne nezávislá a apolitická STV je iba sen.

Tomáš Nejedlý, redaktor domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:33