StoryEditor

Nový minister, stará stratégia

04.08.2008, 00:00

Nový minister zdravotníctva Richard Raši v novele zákona o zdravotných poisťovniach a zákona o zdravotnom poistení prvýkrát výraznejšie odhalil, akým smerom sa bude uberať sektor pod jeho vedením. Naivné nádeje na zmenu zdravotnej politiky, vyplývajúce z výmeny na ministerskom poste, sa nadobro vyparili.
Návrh obsahuje viacero zmien, ktoré by si zaslúžili samostatnú kritiku. Najväčšiu pozornosť však pritiahol ďalší z radov vzdorovitých a nekoncepčných útokov vlády na súkromné zdravotné poisťovne. Ministerstvo zdravotníctva chce, aby rozpočty súkromných zdravotných poisťovní podliehali schvaľovaniu vládou. Minister sa snaží argumentovať zrovnoprávnením všetkých zdravotných poisťovní (veď štátnym poisťovniam musí rozpočet tiež schvaľovať vláda) a informovanosťou verejnosti. Tieto argumenty sú však iba neúprimným maskovaním snahy o ovládnutie celého poistného trhu štátom. Súkromné poisťovne tieto údaje predkladajú úradom podľa platných zákonov už dnes. Táto iniciatíva ministerstva je rovnako absurdná, ako keby sa vláda rozhodla schvaľovať rozpočet poisťovne Allianz z dôvodu, že jej zo zákona povinne platíme za poistenie motorových vozidiel. A o akom zrovnoprávnení to dôvodová správa hovorí? Veď podľa návrhu bude vláda ako faktický správca dvoch štátnych zdravotných poisťovní schvaľovať rozpočet súkromným konkurenčným subjektom na trhu!
Fungovaniu zdravotného poistenia na Slovensku neprospeje ani odstránenie presnej definície platobnej schopnosti zdravotnej  poisťovne zo zákona. Kým dnes na to, či poisťovne dodržujú pravidlá o platobnej schopnosti, dohliada viac či menej nezávislý Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, po novom túto oblasť ovládne ministerstvo. Ministerstvo si platobnú schopnosť bude môcť flexibilne a podľa svojich predstáv zadefinovať vyhláškou. Bude tak môcť pomerne ľahko riešiť prípadné finančné problémy štátnych poisťovní zmenou zadefinovaných podmienok.
Predložený návrh zmien ilustruje absenciu nápadov ministerstva v súvislosti s celkovom koncepciou fungovania zdravotného poistenia na Slovensku. Odpovede na otázku: "Kto bude tlačiť na efektivitu a kvalitu nakupovanej zdravotnej starostlivosti, ak to nemá byť konkurencia súkromných zdravotných poisťovní?" sme sa stále nedočkali. 

Juraj Karpiš, analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:10