StoryEditor

Taká neobyčajná koruna

14.05.2008, 00:00

Slovenská koruna sa posúva k novým rekordom. Kurz nadšene reaguje na rozhodnutie EK, ktorá dala Slovensku zelenú na prijatie eura. Vo svete by takéto posilnenie oživovalo obavy zo straty konkurencieschopnosti - na Slovensku je to však mnohými politikmi vítaná vec. V iných krajinách by sa špekulanti báli, že im centrálna banka klepne po prstoch. Na Slovensku nič takéto asi nečakajme. Je už na dohľad hranica, za ktorú koruna sa posilniť nesmie v rámci pásma ERM II - teraz je o viac než o 10 % silnejšia než centrálna parita. No nič, Slovensko zrejme "preventívne" posunie centrálnu paritu k silnejším hodnotám a dá tak korune väčší priestor na ďalší pohyb.
Koruna sa teda môže špekulatívne posilniť ešte o dosť. Slovo "špekulatívne" je akurátne. Z hľadiska kondície ekonomiky je totiž kurz koruny prehriaty až-až. O tom, že je koruna z hľadiska makroekonomických štatistík nezdravo silná, dokazuje napríklad posledný údaj o zahraničnom obchode. Ten neočakávane skončil okrem iného aj pre silný kurz koruny v deficite. V "normálnej" situácii by špekulanti po zverejnení zlej štatistiky reagovali výpredajom meny, a teda by sa oslabila. Na Slovensku však zďaleka nie je normálna situácia. Naopak, slovenský devízový trh je v mimoriadnom stave, ktorý sa pre túto mimoriadnosť môže reprízovať napríklad raz za dekádu a častejšie.
Investorov teraz vôbec nezaujímajú makroekonomické trendy. Zaujímajú ich iba slová politikov. A tí, zdá sa, chcú korunu ešte silnejšiu. Kým na iných trhoch by sa tomuto hovorilo "špekulatívna bublina", na Slovensku sa tomuto bude hovoriť "rýchla konvergencia". Na rozdiel od iných špekulatívnych bublín táto slovenská už dokonca nemusí na devízovom trhu nikdy spľasnúť, najmä ak bude kurz zafixovaný k euru blízko kurzu na trhu. A práve preto je pre špekulantov súčasná špekulácia taká zaujímavá.

Markéta Šichtařová je riaditeľkou analytického domu Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:32