StoryEditor

Rast cien -- pocity a realita

04.02.2009, 23:00

Takmer tretina Slovákov je presvedčená, že ceny u nás po zavedení eura rozhodne stúpli, 40 percent zaznamenalo mierny nárast. Štatistika im pritom odporuje. V prvej januárovej dekáde sa síce ceny 196 položiek, ktoré špeciálne v súvislosti so spoločnou európskou menou štatistici sledujú, zvýšili o 0,5 percenta, no za ďalších desať dní klesli o 0,1 percenta.

Kde je pravda? Zrejme niekde uprostred. To, že sa ceny zvyšujú, je prirodzené. Je to tak od roku 1990 a v tomto období by rástli, aj keby sme euro nemali. A že rast cien vnímame viac, ako je realita? Máme skôr tendenciu zapamätať si to negatívne, a netýka sa to len cien. A pokiaľ ide o tie, skôr si všimneme tovar, ktorý zdražel, najmä, ak sú to napríklad potraviny alebo služby, s ktorými sa stretávame dennodenne. Tam pohyby vnímame viac a citlivejšie, na rozdiel napríklad od elektroniky, ktorú kupujeme raz za čas.

Slovensko nie je vôbec výnimkou, pokiaľ ide o výšku vnímanej inflácie. Aj v krajinách, ktoré zavádzali euro dávno pred nami, mali obyvatelia pocit, že sa ceny v tom období zvýšili podstatne viac ako v skutočnosti. Pritom v piatich krajinách z prvej jedenástky ceny klesli a v jednej, v Portugalsku, sa nezmenili. Splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát v jednom rozhovore pre HN priznal, že skúsenosti z iných krajín po zavedení eura hovoria, že vnímaná inflácia niekedy dosahovala až dvojnásobok tej reálnej, niekedy dokonca aj viac, niekoľkonásobok oproti skutočne nameranej inflácii.

Otázne však je, do akej miery sa pod vnímanú infláciu podpísali aj vyjadrenia politikov v čase pred zavedením eura. Namiesto pozitívneho myslenia a upokojovania verejnosti, že samotné zavedenie eura sa na zvýšení cien prejaví len minimálne, pretože ak ceny porastú, tak aj preto, lebo je to tak všade okolo nás a Slovensko nie je od vonkajšieho sveta izolované, vysielali negatívne signály. Ak sa bude v súvislosti s eurom zdražovať, budú čierne listiny, budú postihy a podobne. Dôveruj, ale preveruj. Monitoring cien má nepochybne zmysel a tam, kde príliš "vyskočia" bez zjavného dôvodu, je namieste zasiahnuť. Ale verejná mienka je už, žiaľ, apriori naladená negatívne: ak sa pripravujú rôzne postihy, pokuty, až dokonca väzenie, treba rátať s tým, že euro znamená zdražovanie. A poriadne.

Bibiána Gunišová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:53