StoryEditor

Veľa kriku pre nič?

06.02.2008, 23:00

Začneme zbierať 350-tisíc podpisov alebo 76 podpisov od poslancov a ideme na referendum - vyhlásil včera predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar na margo zablokovania Lisabonskej zmluvy opozíciou. Nedá sa v tejto súvislosti neglosovať tieto ohnivé slová Rockefellerovou zásadou z Murphyho zákonníka: Nikdy sa nepúšťaj do niečoho, pri čom ťa nebude vidieť. Expremiér zaberá naozaj na plné obrátky, hľadá každú (euro)slamku ako zachrániť pád strany pod hranicu zvoliteľnosti do parlamentu a zlepšiť si reputáciu za naším bryndzovým horizontom. No nič, máme sa asi na čo tešiť a zase vyhodíme von oknom asi 150 miliónov korún. Ibaže by V. M. a jeho koaliční druhovia tak trochu zacúvali a odvalili z cesty nepríjemné bremeno, ktoré bráni šťastnej ratifikácii novely euroústavy v národnej rade - teda pár paragrafov z nového tlačového zákona.
Zadalo by sa veľa zbytočného domáceho opozičného, novinárskeho, vydavateľského kriku pre nič za nič a k tomu ešte vykrikujú spoza našich hraníc aj akési medzinárodné organizácie a robia z našich vládnych politikov nezbedníkov, ktorí chcú zaplátať ústa novinárom.
Návrh nového zákona je naozaj pozoruhodný najmä tým, ako sa venuje právu na odpoveď a ochrane dotknutej cti v porovnaní s tým doteraz platným, ktorý podpísal neostalinista ako vyšitý - prezident ČSSR a šéf KSČ Antonín Novotný. V tom starom je to napísané ani na 10 percentách rozsahu textu zákona, v tom novom ochrana cti a právo na odpoveď zaberá skoro 50 percent rozsahu textu. To, že je to na ochranu precitlivených politikov a nie na radových občanov, niet pochýb najmä v kontexte celkovej mediálnej politiky Smeru-SD.
Druhým zaujímavým a opomínaným momentom textu z dielne Maďaričovho ministerstva je to, ako zrazu benevolentne pristupuje k trestaniu propagácie a schvaľovania vojny, neľudského konania, omamných látok a drog či ich zľahčovania. Dzurindovci v novele zákona (r.2000) nasolili priamo v zákone pokutu až do 2 mil. Sk. Maďarič je zmierlivý - paleta pokuty sa scvrkla na sumu do 200 tisíc.
Návrh ale rozšíril spektrum za čo ešte môžu vydavatelia dostať pokutu a to je ak budú propagovať alebo podnecovať násilie, nenávisť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, sexuálnej orientácie, jazyka, náboženstva alebo viery, politického alebo iného zmýšľania, príslušnosti k národnostnej menšine, majetku, rodu, iného postavenia, zdravotného postihnutia alebo veku.
Asi už nebudeme o niekom môcť písať že má boľševické sklony, fašizoidné názory, je rasista a homofób, nevie poriadne materčinu, je síce kresťan ale do kostola nechodí a kradne, že sa dostal ľahko k majetku a že za všetkými jeho úspechmi je nejaká politická strana a kvôli veku by už nemal byť či ešte nemal byť ministrom či poslancom. Uvidíme, ako zákon naostatok bude schválený, ale niet sa na čo tešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:24