StoryEditor

Eurooptimisti a heretik Klaus

19.02.2009, 23:00

Naškrobení európski úradníci a profesionálni politici, pre ktorých je politická korektnosť nadovšetko, len aby nikoho odlišnosťou vlastných názorov neurazili, sa včera počas prejavu Václava Klausa nielen nenudili, ale museli byť poriadne znechutení. Český prezident si udržal svoju osobnú integritu v jeho (sizyfovskom?) zápase s mnohohlavým drakom integrácie EÚ, presnejšie s tou hlavou, ktorá má chúťky politicky integrovať kontinent. Nepoľavil nič zo svojej uštipačnosti, podal si bruselskú byrokraciu preňho typickým spôsobom: urazil každého, na koho jeho oko v rokovacej sieni Európskeho parlamentu dohliadlo. Samozrejme s výnimkou bratov - euroskeptikov. Jednoducho Klaus.

Časť poslancov znechutene bučala, časť nadšene tlieskala pri každom šľahu Klausovej verbálnej trstenice po (nielen podľa neho, ale aj podľa mnohých z mlčiacej väčšiny Európanov) nadbytočných údoch a pazúroch EÚ. Časť znechutene zo sály odišla.

Šéf EK Barroso sa rozpačito rozhliadal a nevedel sa dočkať konca prejavu, predseda parlamentu Pöttering iba chabo a detinsky reagoval na Klausovu spŕšku kritiky slovami, že keby nebol Európsky parlament demokratickou inštitúciou, z čoho ju prezident Klaus priamo obvinil, tak by takýto prejav na jeho pôde ani nemohol odznieť.

Klaus vždy vyvolával vášne, má zarytých odporcov i vášnivých obdivovateľov, málokoho nechávajú jeho názory chladným, povýšenectvo sa stalo jeho ochrannou známkou. Jeho naozaj baví za každú cenu byť osamelým bežcom prerážajúcim si cestu davom pritakávačov, tých, pre ktorých je najjednoduchšie "zožrať" väčšinový názor. Nadšené, nekritické európanstvo mu oprávnene pripomína ani nie tak dávne ódy na komunistické svetlé zajtrajšky a jeho spochybňovanie má svoje miesto v diskusii o budúcnosti EÚ. Sila Klausa je aj v tom, že to nie je póza, je to pozícia chránená mnohými logickými argumentmi a niektoré z nich sa len ťažko úplne vyvracajú. Aj keď Klausove argumenty v mnohých prípadoch strácajú váhu, vždy však z nich na miske váh zostáva esencia racionálnej pochybnosti, ktorá protivníkovi nedovolí si vychutnať totálne víťazstvo v diskusii. Európa potrebuje heretikov ako Klaus, lebo bez nich by "cirkev eurooptimistov" priveľmi spyšnela.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:44