StoryEditor

Európska bezpečnosť potrebuje Turecko

17.09.2007, 00:00

Prvýkrát som navštívil Turecko na začiatku tohto septembra. Dotkla sa ma dynamika a optimizmus v uliciach Istanbulu. Turecko bude v priebehu nasledujúcich dvadsiatich rokov jednou z desiatich najväčších ekonomík -- jeho ekonomický rozmach, politická sila v rámci jedného z najmenej stabilných svetových regiónov a geografická poloha ho robí kľúčovým hráčom na globálnom javisku. Preto vzťah medzi Tureckom a EÚ reprezentuje jednu z určujúcich politických skúšok našich čias. Ak to správne pochopíte, môžeme dokázať, že nemajú pravdu tí, ktorí tvrdia, že zrážka civilizácií je neodvrátiteľná.
Stávka je vysoká. Dnes čelíme hrozbe teroristických skupín ako Al-Kajdá, ktoré sa usilujú rozbiť svet pozdĺž náboženských hraníc. Neúspešné teroristické útoky tento rok v júli v Londýne a nedávne zatýkanie v Dánsku a Nemecku dokazujú, že táto hrozba je na európskej pôde reálna.
Účinná odpoveď, akú predviedli bezpečnostné zložky, je nevyhnutná. Ale sama osebe nie je postačujúca. Musíme sa vyrovnať s príčinami terorizmu a extrémistov marginalizovať. Al-Kajdá chce zdôrazniť to, čo nás rozdeľuje. Našou úlohou je spiatočka: Pestovať porozumenie a toleranciu medzi náboženstvami, etnikami a národmi.
V dokazovaní, že obyčajná ľudskosť zatieňuje náboženské rozdiely, nie je významnejšej krajiny ako je Turecko. Turecko popiera argument, že demokratické hodnoty a sekulárny demokratický štát nie sú kompatibilné s moslimskou majoritou. Ako povedal nový turecký prezident: Krajina sa nemôže vyhlasovať za modernú, ak v nej je čo len jeden občan diskriminovaný kvôli svojmu náboženstvu, jazyku a etnicite alebo pre svoj ekonomický status.
Našou výzvou je premietnuť sily, hodnoty a záujmy, ktoré únia a Turecko uznávajú, do spoločnej akcie tak, aby sme sa vyrovnali so spoločnými hrozbami, ktorým čelíme.
Turecko môže dodať naším snahám o bezpečnosť a prosperitu na Strednom východe nový rozmer. V Iraku bolo nápomocné v podpore demokratického procesu, hlavne v ochrane sunnitskej účasti počas volieb v decembri 2005. V Afganistane hrá kľúčovú rolu ako súčasť NATO a turecké organizácie sa podieľajú na budovaní škôl pre dievčatá. Vo vzťahu k ochrane energií je Turecko dôležitou tranzitnou cestou pre ropu a zemný plyn. Približne desať percent svetovej ropy prúdi cez Bospor.
Okrem spoločných projektov musíme rozšíriť a posilniť naše spoločné inštitúcie. V priebehu uplynulých 50 rokov pomohla EÚ dať Európe jedinečnú prosperitu a bezpečnosť. Ale v 21. storočí je naša bezpečnosť a spolupráca ohrozené novými rizikami za hranicami kontinentu -- od extrémizmu až po klimatické zmeny. Únia preto potrebuje byť silnou oporou pre ekonomické, sociálne a environmentálne dobro za svojimi hranicami, aby bola silou pre dobro v rámci svojich hraníc.
Tento plán otvárajúcej sa únie potrebuje ako jasný cieľ prijatie Turecka ako plnohodnotného a rovnocenného člena. Pristúpenie Turecka pomôže podporiť naše spoločné záujmy a hodnoty vrátane demokracie, a zmierni rozdiely medzi nami.
História ukazuje, že únia sa pri každom rozširovaní stáva silnejšou. Zakaždým sa ukázala schopnejšou priniesť bezpečnosť a prosperitu svojím členom. Pre svoju rôznorodosť je schopnejšou vplývať na zmeny, ktoré sa dejú za jej hranicami.
Ďalšie kroky sú jasné. Únia musí dodržať svoje sľuby a podporiť negociačné procesy tak, aby pokračovali až do konca. Diskusie o prijatí Turecka budú pokračovať v pracovnej skupine pre rozšírenie počas portugalského predsedníctva. Turecko môže svojím správaním pomôcť odzbrojiť skeptikov. Opätovné nazretie na problematický stav slobody prejavu je rozhodujúce, rovnako ako proces na Cypre.
Ak by Turecko mohlo zohrávať úlohu plnohodnotného člena, ktorý sa angažuje v spoločných projektoch a podporuje spoločné hodnoty, naša výhra je nesmierna: Turecko premostí svety odlišných identít, a to len pomôže znížiť starosti a prinesie viac bezpečnosti.
Otvorené inštitúcie sú životaschopné a majú vitalitu. A práve to potrebujeme od EÚ. Benefity vyplývajúce z členstva Turecka v únii sú omnoho väčšie ako neľahké výzvy a problémy súvisiace so vstupnými rozhovormi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:51