StoryEditor

Tri klobúky Miroslava Lajčáka

25.01.2009, 23:00

Nie je veľa diplomatov ako Miroslav Lajčák, ktorí nosia tri služobné klobúky - jeden z fundusu OSN, druhý z komody Európskej únie a tretí zapožičaný od premiéra vlastnej krajiny. Ten prvý klobúk je súčasťou úradu Vysokého predstaviteľa OSN pre Bosnu a Hercegovinu, druhý v tej istej krajine ako symbol ťažkej funkcie veľvyslanca EÚ s právomocami vyššími ako má tamojšie kolektívne vedenie štátu. Dnes dostane Miroslav Lajčák tretí klobúk - šéfa slovenskej diplomacie.

Doterajšia kariéra diplomata ho dobre pripravila. Ako 30-ročný riadil kanceláriu dočasného premiéra Jozefa Moravčíka a ten ho ešte stihol pred nástupom totálneho mečiarizmu poslať za veľvyslanca do "večne usmievavého" Japonska. Potom odkukával diplomatické maniere a stratégiu od ministra Eduarda Kukana, keď bol jeho asistentom v diplomatickej misii na "večne krvavom" Balkáne a bol aj riaditeľom ministrovej kancelárie. Renomé špičkového diplomata a organizátora získal ako líder tímu, ktorý bezchybne pripravil summit G. W. Bush - V. Putin v Bratislave.

Lajčák sa v Sarajeve naučil obrusovať hrany nevraživosti medzi tamojšími Chorvátmi, Srbmi a Bosniakmi. Ako sám priznal, vždy zabrala metóda mrkvy a palice. Mrkvou bola méta európskej integrácie, palicou predlžovanie obmedzenej štátnej suverenity.

Je dobre, že premiér Fico po mesiac trvajúcom lovení nástupcu Jána Kubiša naostatok zlomil Lajčáka pre priamu službu vlasti. Je to dobrá správa pre demokraticky zmýšľajúcich a slušných občanov tohto štátu.

Osoba Lajčáka však nie je dobrá správa pre xenofóbnych nacionalistov. Lebo nový minister len nedávno vyhlásil, že neakceptuje, aby sa strašilo Maďarskom a Maďarmi a nemieni vysvetľovať na medzinárodných fórach či v kuloároch hlúposti našich politikov. Prekladať tento odkaz a prepočítavať rozmenené drobné nie je potrebné, však, pán poslanec Slota? Ak teda Miroslav Lajčák zobral šéfovanie našej diplomacie v tejto koaličnej vláde, tak určite nebude chcieť byť ministrom zahraničných vzťahov iba s Maďarskom.

Lajčák z tretieho klobúka nebude musieť vyťahovať zázraky a riešenia, ako to musel robiť s prvým i druhým. Stačí sa držať programového vyhlásenia vlády, tak ako to odkázal Kubiš svojmu ešte vtedy neznámemu nástupcovi. Premiér Fico však bude musieť Lajčákovi okamžite a zásadne pomôcť - povyhadzovať z kariet koaličnej hry všetky falošné maďarské karty. Aby slovenská zahraničná služba nemusela chodiť popri múroch bulváru európskej diplomacie či krkvať v rukách regionálny širáčik pri vysvetľovacích audienciách. Je v rukách premiéra, aby sa Lajčákov tretí klobúk premenil na elegantný diplomatický cylinder.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:26