StoryEditor

Čerta protekcionizmu zahnali

01.03.2009, 23:00

Keď Mirek Topolánek zvolával mimoriadny summit EÚ, tak najmä Francúzsko sa k tomuto "východnému alarmu" stavalo s netajeným dešpektom. Prezident Sarkozy chcel asi v rámci veľkej ekonomickej štvorky (Nemecko, Británia, Taliansko a Francúzsko) napísať recept na krízu a potom ho naordinovať zvyšku únie. Možno sa ale naozaj oprávnene obával, že lídri nováčikov spoločenstva budú chcieť vysať únijné fondy a gigantickú sumu použiť na záchranu svojich ekonomík, rozumej vlád, lebo v každej z nich sú čoskoro voľby - Brusel by mal preto nájsť pochopenie pre "politickú stabilitu" - teda daj peniaze, lebo komunizmus sa vráti! Lenže aj Sarkozy by nerád videl mašírovať socialistov do "svojej" vlády, preto tie strachy o udržanie zamestnanosti v automobilkách. Aj keď francúzski socialisti sú tisíckrát civilizovanejšie menšie zlo, než východeurópski frustrovaní komunisti a ich pohrobkovia. Automobilkám naostatok pomôže, ale z francúzskych peňazí a v rámci euronoriem.

Kto do Bruselu išiel otvorene so žobráckou miskou, bolo však iba Maďarsko. Prezieravo sa k tomuto "prosíkaniu" postavili poľský premiér Tusk a aj Topolánek - zariadili, aby si to nováčikovia vybavili medzi sebou , čo je dôkazom, že najmä Poľsko, Česko a Slovensko už nie sú v povstupovej puberte, ale sme európski adolescenti.

Bol to bystrý antiprotekcionistický ťah, zablokoval Sarkozymu i Berlusconimu manévrovací priestor, aby uchmatli len pre "svojich" podnikateľov z európskej spoločnej lekárničky dajaké protekčné vitamíny a proteiny. Predseda EK Barroso netajil radosť, že noví členovia naozaj pochopili, že kľúčové piliere súdržnosti EÚ - voľný pohyb kapitálu, pracovnej sily, tovarov a služieb, teda spoločný trh bez ochranárskych zásahov národných vlád - musia byť chránené do posledného náboja a že ihneď treba zavrátiť do záhrobia ekonomický nacionalizmus.

Summit teda jasne odmietol protekcionizmus vo francúzskom priamočiarom vydaní, ale aj ten umne kamuflovaný v maďarských farbách. Takisto schladil nádeje tých, ktorí si mysleli, že by podliezli normy z Maastrichtu a úfali, že skratkou prijmú euro, ktoré sa ukazuje ako slušný štít proti kríze. Je dobrou správou pre naše deti a vnukov, že aj náš premiér Fico sa v Bruseli zaprisahal, že slovenský deficit neprekročí maastrichtské kritérium. Lídri únie sa zhodli aj v tom, že je potrebný nový mechanizmus pri kontrole medzinárodných finančných skupín, lebo majú podozrenie, že práve oni stoja za prudkými turbulenciami výmenných kurzov českej koruny, poľského zlotého a maďarského forintu.

Topolánkovi summit vyšiel, Sarkozymi neostáva nič iné, iba uznať, že aj greenhorn vie strieľať. Keď už aj nie úplne presne do čierneho, ale aspoň na výstrahu.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:39