StoryEditor

Otvorenie alebo 6 percent?

10.09.2007, 00:00

Denník PRAVDA priniesol predvčerom správu o rokovaní medzi MF, NBS a DSS. Predmetom tohto rokovania má byť dohoda o dočasnom (tri roky) znížení odvodu do druhého piliera z 9 na 6 percent a zároveň neumožnenie dočasného prestupu medzi piliermi. Súčasný vládny návrh má totiž umožniť prestup od 1. januára do 30. júna 2008. V tomto období sa môže každý z 1,6 mil. účastníkov II. piliera vrátiť späť do I. piliera.

Nechajme bokom, že asi všetci zúčastnení si myslia, že šéf ING Insurance pán Kliphuis, na ktorého sa denník Pravda odvoláva, prepásol vynikajúci príležitosť mlčať a predpokladajme, že DSS by túto dohodu privítali. Čo z toho vyplýva?

Počas troch rokov by DSS prišli o približne 27 mld. Sk, toľko tvoria tri percentá z hrubých miezd, o ktoré by dostávali menej. Skutočnosť, že túto sumu sú DSS ochotné obetovať, znamená, že v prípade otvorenia II. piliera sa obávajú vyšších strát, inými slovami rátajú s odlevom viac ako 100-tisíc sporiteľov. (Ministerstvo práce ráta s 31-tisíc výstupmi a zároveň s 20-tisíc vstupmi). A to napriek tomu, že vstup bol pre takmer všetkých (nové ročníky musia byť v II. pilieri povinne) dobrovoľný.

Dôvody na tieto obavy môžu byť dva. Buď bola masívna reklamná kampaň naozaj zavádzajúca až klamlivá, ako tvrdí premiér, alebo si DSS myslia, že ich klienti boli síce pri rozume, keď dobrovoľne vstupovali, ale teraz nebudú a podľahnú premiérovým prirovnaniam k nebankovým subjektom. Ani jedno nestavia DSS do dobrého svetla. To nemajú žiadne argumenty, ktorými dokážu presvedčiť svojich klientov, ktorých na rozdiel od premiéra všetkých poznajú a s ktorými vedia komunikovať priamo?

Že II. pilier je pre určitý počet ľudí nevýhodný, je holý fakt. Napriek dobrovoľnému vstupu nie je na tom predsa nič zlé, keď dostanú časovo obmedzenú možnosť toto rozhodnutie revidovať. Aj preto je (bez ohľadu na skutočný počet prestupov) otvorenie II. piliera lepšia alternatíva ako zníženie odvodu doň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:58