StoryEditor

Greenspan: Všetko čo je nové, je vlastne staré

10.09.2007, 00:00

Bývalý predseda Federálneho rezervného systému Alan Greenspan vyhlásil, že súčasná neistota pomykov na trhoch, ktorá sa dá pozorovať v posledných siedmich týždňoch, je v mnohom identická s krachom v minulosti. Takto komentoval posledný vývoj kapitálových trhov na podujatí organizovanom vedeckým časopisom Brookings Papers on Economic a jeho názory zverejnila internetová verzia denníka Wall Street Journal v závere minulého týždňa.
A. Greenspan, ktorý sa momentálne zaoberá konzultačnou činnosťou a viedol Federálny rezervný systém USA od roku 1987 do roku 2005, povedal, že hybnou silou expanzie je eufória a pokles ekonomiky je diktovaný strachom. Ekonómovia si často myslia, že expanziu a pokles vyvolávajú jedny a tie isté faktory. Avšak, podľa tvrdenia A. Greenspana, fáza expanzie je úplne iná, ako keď sa hybnou silou stáva strach, ktorý je dnes silnejší ako eufória. Eufória núti nakupovať aktíva. Vymeniť ju prichádza strach zo straty všetkého.
Bývalý predseda federálneho rezervného systému tvrdí, že ľudstvo sa nenaučilo bojovať s bublinami. Expert si myslí, že udalosti na trhu v tomto roku mu pripomínajú nielen krízy v rokoch 1987 a 1998, ale aj kolaps v roku 1837 a bankovú paniku v roku 1907.
Negatívne trendy na svetových burzách v posledných siedmich týždňoch sú spojené s udalosťami na hypotekárnom trhu. Fondy, ktoré vložili peniaze do cenných papierov, ktoré mali základ v neplatených hypotekárnych úveroch, sú na hrane krachu. Americká hypotekárna kríza zrazila smerom ku dnu všetky medzinárodné finančné centrá. Klesli indexy vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Nemecku a Ázii.
V čierny pondelok 19. októbra 1987 starosti investorov pre nevyváženosť americkej ekonomiky prerástli do paniky. Základný indikátor kapitálového trhu USA Dow Jones klesol o 22,6 %. Za New Yorkom nasledoval pokles v Európe a Ázii. Burza v Hongkongu bola týždeň mimo prevádzky.
Kríza v roku 1987 sa nedotkla len Japonska. "Historický význam krízy v roku 1987 pozostáva v tom, že ekonomická a finančná moc prešla z USA na Japonsko. V poslednom čase Japonsko vyrába viac ako spotrebuje, a USA spotrebujú viac ako vyrobia. Japonsko zhromažďuje aktíva v zahraničí a USA majú čoraz väčšie dlhy... Kríza roku 1987 poukázala na silu Japonska," opisuje finančník George Soros dôsledky krízy z roku 1987. Kríza o tridsať rokov môže tiež znamenať posun súradníc vo svetovej ekonomike.
Finančná kríza v roku 1998 sa začala z prepadu na ázijských trhoch. Od jesene 1997 bola na kapitálových trhoch Thajska a Hongkongu horúčka. Začiatkom roku 1998 nevydržali burzy v Japonsku, Indonézii a Južnej Kórei. Pred deviatimi rokmi bol v Rusku 17. augusta default. Zahraniční investori opustili Rusko. Vrátili sa tam len po tom, ako stúpli ceny kovov a ropy. V tomto roku kapitálové trhy prežívajú horúčku. Problémy USA sa môžu podpísať pod tempo rastu v Číne. To môže vyprovokovať pokles surovín. A. Greenspan prišiel k záveru, že horúčka vedie k vytváraniu bublín a bubliny nepraskajú, pokiaľ neprejde horúčka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:22